Учени намериха скрит нов континент, скрит в земната кора, но това не е Атлантида. Откритието е направено по време на реконструкция на еволюцията на сложната геология на Средиземноморския регион, върху която се издигат планински вериги и се стига до морета от Испания до Иран.

Континентът е наречен Голяма Адрия. Той е с размерите на Гренландия и се е отделил от Северна Африка, след което е останал под Южна Европа. Всичко това се е случило преди повече от 140 милиона години.

Може да сте били на новия континент, без дори да сте подозирали.

„Забравете за Атлантида – каза Дюи ван Хинсберген, учен и професор по палеонтология – Без да осъзнават, хиляди туристи са прекарали ваканциите си на изгубения континент Голяма Адрия.“

Изследването на еволюцията на планинските вериги може да покаже как са се променили през годините континентите.

„Повечето планински вериги, които изследвахме, произхождат от един континент, който се е отделил от Северна Африка преди повече от 200 милиона години“, казва ван Хинсберген – Единствената останала част от този континент е ивица, която минава от Торино през Адриатическо море до петата на ботуша, който образува Италия.“

Геолозите наричат тази зона „Адрия“, а изследователите смятат, че това е отдавна изчезнал континент.

В средиземноморския регион геолозите имат различно разбиране за тектониката на плочите.

Тектоника на плочите е теорията за това как се формират океаните и континентите, а за други части на Земята тази теория предполага, че плочите не се деформират, когато се движат една до друга в области с големи линии на разлома. Но Турция и Средиземноморието са съвсем различни.

„Това е просто геологична бъркотия: всичко е извито, счупено и подредено – каза ван Хинсберген – В сравнение с това Хималаите, например, представляват доста проста система. Там можете да следвате няколко големи линии на разлома, на разстояние повече от 2000 километра.“

В случая на Голяма Адрия по-голямата част от нея е била под вода, покрита от плитки морета, коралови рифове и седименти. Седиментите образуват скали, които са били изстъргани, когато Голяма Адрия е била принудена да влезе под мантията на Южна Европа. Тези скали образуват планинските вериги в тези райони: Алпите, Апенините, Балканите, Гърция и Турция.

Останки от изгубения континент могат да се видят в планината Тавър в Турция.

„Субдукцията, забиването на една плоча под другата, е основният начин, по който се формират планински вериги – каза Ван Хинсберген – Нашите изследвания предоставиха голям брой проучвания, също за вулканизма и земетресенията, които вече прилагаме другаде. Можете дори да предвидите до известна степен как ще изглежда дадена област в далечното бъдеще.“

Реконструкцията на този еволюционен поглед към планинските вериги в Средиземноморието изисква сътрудничество, тъй като обхваща повече от 30 държави, всяка със собствено геоложки проучване, карти и предварително съществуващи идеи за това как се формират нещата, казват изследователите.

Използвайки софтуера за тектонично възстановяване на плочи, изследователите буквално отлепиха задните слоеве, за да се върнат назад във времето, когато континентите изглеждаха много по-различни от картата, която познаваме днес.

Дебелината на плочата на голяма Адрия е около 100 километра, тя е подпъхната под Средиземноморка Европа в земната мантия, а сеизмичните й вълни достигат на дълбочина от 1 500 километра.

Това не епървият случай на откриване на нов континент.

През януари 2017 учените обявиха откриването на останки от суперконтинента Гондвана, започнал да се разчупва преди около 200 милиона години. Парчето, което бе идентифицирано, е покрито с лава и се намира под остров Мавриций в Индийския океан.

През септември същата година друг изследователски екип откри изчезналия континент Зеландия при сондажи в Южния Пасифик. Той се намира на километър под морското дъно.

Откриването на Голяма Адрия дава основание да се смята, че редстоят още подобни находки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!