Протест на енергетици
Снимка: БТА

Парламентът, синдикатите и протестиращите енергетици създадоха хаотична ситуация по т.нар. „зелен преход“ и внасянето на териториалните планове за въглищните централи, които да осигурят енергийния преход след затварянето им.

След като ГЕРБ първоначално поискаха ревизия на плановете заради съмнения, че близки до управляващите от ПП-ДБ фирми ще получат средства по Плана за възстановяване и устойчивост, днес стана ясно, че синдикатите и опозиционните партии в парламента ще поискат отлагане на внасянето на плановете в Европейската комисия.

Плановете на правителството бяха тези документи да бъдат приети днес на извънредно заседание на кабинета и в събота да бъдат внесени. По-рано през деня премиерът Николай Денков съобщи, че ако тези планове не бъдат приети, страната ще изгуби над 1.4 млрд. лв. за районите на Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Под въпрос ще бъдат и още 3 млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове.

Заради опасността да останат без работа енергетици излязоха на протест като блокираха главни пътища и създадоха транспортен хаос.

Протестиращите блокираха главни пътни артерии в област Стара Загора. Малко преди 7:00 часа те ограничиха възможността за преминаване през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково. Те блокираха и детелината на автомагистрала „Тракия“ към Стара Загора и Хасково на 208 километър, главния път между Стара Загора и Хасково в района на село Загоре, главния път София- Бургас, както и движението пред ТЕЦ „Брикел“.

Образуваха се километрични задръствания. Енергетиците смятат, че териториалните планове обричат въгледобивната енергетика, защото предвиждат средства само за соларни и вятърни паркове и батерии, но не и за производства.

На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно с Делян Пеевски от ДПС опитаха да влязат в ролята на медиатори, като обясниха, че са успели да постигнат компромиси.

Министърът на финансите Асен Василев ми потвърди, че въглищните централи ще работят до 2038 г., всеки, който иска да напусне,

ще му се изплатят 36 заплати,

има възможност, гарантира финансовият министър, каза пред журналисти председателят Борисов. По думите му основният въпрос е за запазване на работните места на заетите в Маришкия басейн.

Според Борисов блокирането на движението не е изход и „тормози много други граждани“.

Да има държавно предприятие за рекултивация на мините

са се разбрали на среща днес финансовият министър Асен Василев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът от ДПС Делян Пеевски и председателят на комисията по енергетика Делян Добрев.

Уточнихме да има пълна заетост, за хората, които ще бъдат освободени, в тип държавно предприятие, а който не иска да отиде в него, да му се изплатят веднага 36 заплати, обяви Пеевски. Той обясни, че държавното предприятие включва рекултивация на мините и др. дейности. Очакваме правителството да ни го представи като план, как точно ще бъде, но не може хората да останат без работа, посочи пред журналисти в парламента Делян Пеевски.

Според него правителството и синдикатите трябва да седнат на една маса и да обсъдят плановете.

Това означава обаче ще означава правителството

да не може да приеме документите и да ги внесе в Европейската комисия,

както по-рано днес анонсира премиерът Николай Денков.

Според Пеевски „има разум у финансовия министър“. Той се надява Асен Василев да уведоми премиера за разговорите и да бъде организирана среща със синдикатите, „защото не може да има такива протести и липса на диалог“.

Енергийният министър да се прибира и да си решава проблемите, препоръча представителят на ДПС. И добави, че е логично, ако не си свърши работата, да си тръгне сам“, препоръча още Пеевски.

За отлагане внасянето на плановете призоваха синдикатите и опозиционните партии в парламента.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров поиска среща с правителството.

Г-н Борисов какво се е договорил с Асен Василев аз не знам, тези 36 заплати трябва да видим какви са, поименно ли ще ги дават или и там ли ще има определени фирми“, добави Димитров и заяви, че това по този начин не се прави. Трябва да има сядане на масата и да се договарят нещата, не в кулоарите, не по телефона – вчера с академика, днес с министъра. Тази работа не ми харесва на мен“, заяви Димитров, цитиран от БТА.

БСП, „Възраждане“ и ИТН поискаха спешно заседание на енергийната комисия

В искането се посочва, че парламентът трябва да задължи правителството да поиска от ЕК отсрочка за териториалните планове.

Вместо днес до 17:00 часа, до края на октомври да се предадат териториалните планове, през това време Министерският съвет да изпълни предишно решение на Народното събрание за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост(ПВУ)“, обясни Нинова.

В срок до 15 октомври МС да информира депутатите, а до 30 октомври да внесе новия план, ако бъде одобрен, гласи още проектът на решение, пише БТА.

След заседанието на енергийната комисия, проектът ще бъде внесен в пленарната зала.

Партиите от управляващото мнозинство не са казали как ще гласуват.

По думите на Нинова няма преговори с работниците и синдикатите от въглищните райони, те са изолирани от „някакви задкулисни преговори зад гърба им“, парламентът не знае за тях.

Ние настояваме за принципно решение, така че да се запази българската енергетика, работни места, това е и въпрос на националната сигурност, подчерта лидерът на БСП. Да каже какво е това държавно предприятие, защото в ПВУ не пише такива работи, а че ще се строят ВЕИ -та и соларни паркове“, коментира Нинова.

Още актуални коментари – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук