Закон за социалните услуги

Депутатите ще гледат на първо четене Закона за социалните услуги, който цели да уреди в пълнота предоставянето, ползването, финансирането и контрола на социалните услуги в страната.

Настоящият законопроект, заедно с приетите в края на миналата година Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ, цели да завърши стартиралата дълбока реформа в социалната сфера.

С предвидените промени се въвежда планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта, която ще се приема от Министерския съвет.

Определят се още доставчиците на социални услуги, като от сегашните отпада държавата и се регламентира възможността за публично-частното партньорство.

Въвежда се възможност за смесено финансиране от държавния и общинския бюджет на услуги, включени в Националната карта на социалните услуги, както и финансиране от физически и юридически лица.

Предвижда се и изготвянето на Наредба за планиране на социалните услуги.

За първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон.

Създават се регламенти също и за заместващата грижа, за управлението на случай и отговорността на доставчика на услугата, координацията, както и съдействието от други органи и лица.

Регламентира се и лицензионен режим за всички частни доставчици на социални услуги.

Трите закона бяха изработени в следствие на дългите протести на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, които от няколко месеца стояха пред парламента в палатки. Майките поискаха дълбоки реформи в социалната сфера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук