музикантите

Правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикантите на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията. Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки). За целта са предвидени 4 267 000 лева.

Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица. Това стана ясно след срещата на Бойко Борисов с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева. Те представиха исканията на музикантите на свободна практика в България.

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби. Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на коронавируса. Той е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията.  Те искат да бъде заложена задължителна квота за излъчване на българска музика. Това от своя страна ще бъде условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

Министър-председателят подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.

По-късно през деня обаче един от големите български рапъри – Ицо Хазарта се обяви против раздаването на една и съща сума на всички представители на бранша.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!