Асен Василев и Румен Радев
На снимката: Асен Василев и Румен Радев.

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-мия Парламент на кандидатa за министър-председател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев на официална церемония в Президентството, която започва в 17:00 часа днес.

На церемонията присъстваха Андрей Гюров, Никола Минчев, Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

„В изпълнения на Конституцията на Република България, в резултат на вота на недоверие от Народното събрание на 22 юни, Ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство. България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност и нестабилност“, заяви президентът Радев.

„Реформите и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. Спомняте си, че при връчването на мандата за съставяне на сегашното правителство, аз предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш“, каза още той.

„Българските граждани, общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществен интерес, а това означава отговорнсот и усилия за създаване на стабилно правителство“, посочи Радев и заяви, че очаква адекватни решение и защитаване на националния интерес, след което връчи мандата на Асен Василев.

„За мен това е една огромна отговорност“, каза Асен Василев, след като получи мандата.

„Мисля, че всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Изключително важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава – така, както и първият кабинет на „Продължаваме промяната“ направи“, заяви Асен Василев.

Оттук насетне следва през следващата седмица „Продължаваме промяната“ да обяви своя състав на кабинет. Каква програма предлага първата политическа сила – четете ТУК.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук