Росен Василев
на снимката: Росен Василев

Ректорът на Техническия университет във Варна Росен Василев ще бъде отстранен от поста заради плагиатство. Това ще се случи след решение на новосформирана в МОН комисия, която следи дали в научния труд има текстове, които са заимствани от чужди автори без да се цитират. Временно ще бъде назначен служебен ректор.

В 5-членната комисия влизат проф Дончо Хрусанов от СУ „Св. Климент Охридски“ , Веска Георгиева, Технически университет, Венцислав Динчев – БАН, проф. Николай Денков, проф. Радослав Радев от Медицинския университет във Варна.

В комисията са постъпили няколко сигнала за плагиатство в трудове и проблеми при защитата на доцентури и професури. Варненският професор е ползвал в нарушение научен труд от университета в Белфаст, в който са изследвани метални сплави. Книгата е публикувана през 2010. Трудът на Росен Василев излиза през 2015 година. Установено е, че цели таблици са директно копирани без да се позове източникът.

Оттук нататък предстои да се изготви цялостен доклад до министъра на образованието. Шестимата арбитри са установили, че 95% от написаните трудове са плагиатствани. Ще му бъде отнета и професорската степен.

Новата комисия разглежда и още един случай за плагиатство

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук