Турският президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин

Руската държавна ядрена корпорация „Росатом“ е напът да постигне споразумение с нов партньор за строителството на ядрената централа „Аккую“ на бреговете на Средиземно море, пише „Дейли Сабах“. От известно време „Росатом“ се опитва да строи проекта, чиято стойност е около 20 млрд. долара, със собствени сили, след като турският консорциум от три компании „Ченгиз-Калян-Колин“( Cengiz-Kalyon-Kolin) се оттегли. Идеята беше той да финансира 49% от проекта.

Напоследък нова компания – „Икикташ“ (IC İçtaş) е заявила интерес да участва в проекта, но с по-малък дял, пише вестникът. „Дейли сабах“ уточнява, че не е сигурно дали сделката ще се случи, тъй като финансовият аспект не е единствената трудност, с която „Росатом“ трябва да се справи, за да реанимира проекта. Руската компания започва преговори с Турция  за строителството на „Аккую“ в началото на 2000, след като Анкара и Москва подписват меморандум за двустранно сътрудничество. По това време обаче очакваната възвръщаемост от централата се оказва твърде ниска и Турция се отказва да финансира 50% от проекта. В отговор, Русия предлага да построи сама централата, като след това стане неин собственик и единствен оператор. Но последвалите икономически проблеми в Русия, не позволиха това да се случи.

През 2017, правителството на Реджеп Ердоган, което е в доста топли отношения с Москва, възобнови преговорите по строителството на централата, обяви я за национален приоритет и обеща да привлече съинвеститор на „Росатом“. Условията не се харесаха на първия инвеститор – „Ченгиз-Калян- Колин“, който напусна проекта. С намирането на втори потенциален партньор на „Росатом“ проблемът с финансирането изглежда решен, но бързата ротация на инвеститорите показва, че най-новият ядрен реактор на „Росатом“ VVER-1200 не се ползва с доверието на инвеститорите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук