ЧЕЗ е получила запитвания основно от български инвеститори за дяловете на компанията у нас. Това съобщи един от членовете на Борда на компанията Павел Чирани, предава „Ройтерс”.

Преговорите с потенциалните купувачи няма да започнат преди да бъде съставено ново правителство, посочва Чирани.

В началото на годината ЧЕЗ Груп провери инвеститорския интерес за своите активи в България, които включват пренос и доставка на електроенергия до около 2 млн. потребители в Западна България.

БСП обеща, ако спечели изборите, държавата да изкупи активите на компанията, но социалистите останаха втори и не участват в коалиционните преговори.

Освен това, ЧЕЗ е собственик и на затворената ТЕЦ-Варна (централата беше затворена, защото не успя да покрие навреме европейските екологични изисквания).

ЧЕЗ Груп е собственик на 67% от капитала на електроснабдителното дружество „ЧЕЗ Електро България“ и на електроразпределителното „ЧЕЗ Разпределение“, които оперират на територията на Западна България.

Компанията притежава още „ЧЕЗ Трейд“, вятърни паркове и ТЕЦ – Варна. Дейността на всички тези дружества се управлява и координира от „ЧЕЗ България“, която 100% собственост на чешката компания.

ЧЕЗ стъпи на българския пазар през 2004г. за сумата от 281,5 млн. евро (толкова струваха трите електроразпределителни дружества в Западна България).

През 2011г. друга голяма компания се отказа от активите си в България – германската E.On продаде дяловете си в Североизточната част на страната на друга чешка фирма – Енерго про, за сумата от 133 млн. евро.

Австрийската компания EVN контролира останалата част от България.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук