Арнаудова
На снимката: Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

Освен сигнал от ОЛАФ за нередности при изпълнение на строителните дейности при изграждането на АМ „Марица“, прокуратурата през юни е получила сигнал и от двама депутати. На 17 септември след извършена тримесечна проверка специализираното звено антикорупция започва досъдебно производство, обясни сутрепния блок на БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Разследва се безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждане на АМ „Марица“ ЛОТ -1.

След проведеното 5-месечно разследване прокуратурата достига до информация, която сочи, че над 50 млн. лева са похарчени в нарушение на закона.

Става дума за допълнително извършени дейности извън изграждането на 31-километровата отсечка Димитровград-Оризово.

Магистралата е трябвало да бъде изградена за 5 месеца от спечелилата обществената поръчка италианска компания, но това не се е случило в рамките на срока. Изпълнителят посочил, че е налице форсмажорно обстоятелство: есента и зимата на 2011-2012-та са били доста влажни и това довело до преовлажняване на почвата.

Вместо да възложи стабилизиране на почвата на същия изпълнител, Агенция „Пътна инфраструктура“ сключва договор на стойност 51 млн. лева за стабилизиране на почвата с „Пътища Пловдив“ АД, откъдето заявили на тогавашния шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, че услугата ще струва 50 млн. лева.

На служителите в АПИ било възложено да изготвят пълна документация за провеждане на процедура с тази прогнозна стойност. Фирмата, която печели обществената поръчка е именно „Пътища Пловдив“ АД.

Според разследването на прокуратурата, в рамките на 2 месеца е извършено стабилизиране на почвата, но така и не била представена количествено-стойностна сметка, задължителен елемент от подобен договор. 

Малко преди началото на разследването, инж. Лазар Лазаров, който според прокуратурата носи отговорност за нередностите, подал оставка.

Прокуратурата влезе и в Комисията за енергийно и водно регулиране, защото не е осъществила контрол относно изпълнението на бизнес-плановете на енергийните дружества. Освен това, водят още няколко разследвания, едно от които е за повишаването цените на газа, по искане на „Булгаргаз“.

Румяна Арнаудова, заяви, че е поискана отмяна на решението за 30% увеличение.

Обект на друго разгледване на прокуратурата е сигнал на „Овергаз“ за господстващо положение, подаден срещу „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ през 2011-та, който не намерил отговор и който в момента е отнесен към ЕК. Според говорителят на главния прокурор, институцията разследва опасността България да бъде осъдена и да заплати повече от 250 млн. санкции по заведено дело за злоупотреба с господстващо положение.

На въпрос на водещия дали има данни за упражнван натиск от бизнес среди към комисари в КЕВР, Арнаудова отговори, че държавното обвинение разполага с такива данни.

Относно обвързаността на разследванията и избухналия скандал заради срещата на главен прокурор с Сашо Дончев и Георги Гергов Румяна Арнаудова коментира, че няма как да бъде търсена връзка, но със сигурност шефа на „Овергаз“ е знаел за разследването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!