Колониъл Пайплайн

Министерството на правосъдието на САЩ е върнало няколко милиона долара на компанията „Colonial Pipeline“, която е платила откуп на хакери, които компрометираха компютърната й мрежа, заяви заместник-министърът на правосъдието на САЩ Лиза Монако пред журналисти.

„Министерство на правосъдието намери и върна по-голямата част от откупа, който „Colonial Pipeline“ плати на хакерската група DarkSide“, каза тя. По време на пресконференцията документите изясняват, че са конфискувани общо 2,3 милиона долара (63,7 биткойна) криптовалути.

Монако подчерта, че атаките с откуп срещу американски институции са неприемливи, особено когато те включват жизненоважни съоръжения. Според заместник-ръководителя на Министерството на правосъдието американските власти ще продължат да използват всички ресурси, за да намерят и накажат хакерски групи, които се занимават с незаконни дейности, за да получат откуп. Освен това тя призова лидерите на различни правителствени и неправителствени организации да инвестират повече в системи за защита срещу хакерски атаки.

Кибератаките с Ransomware представляват заплаха за националната сигурност и икономика на САЩ и Вашингтон възнамерява да използва всички налични средства за тяхното потискане, каза Монако.

„През последната година атаките за кибер изнудване станаха по-широко разпространени и технически усъвършенствани. Целите им бяха критично важни инфраструктурни съоръжения, компании от различен тип, цели градове и дори правоохранителни органи“, каза тя.

Според Монако хакерските атаки от този вид „представляват заплаха за САЩ по отношение на националната и икономическата сигурност“.

Заместник-главният прокурор на САЩ увери, че нейният отдел „заедно с партньори ще използва всички налични инструменти“, за да предотвратят подобни действия от хакери, като „изключи компютърните мрежи“, които те използват. Американските власти възнамеряват да предотвратят киберпрестъпниците от „злоупотреба с мрежова инфраструктура“, увери Монако.

В началото на май нападателите от групата DarkSide проникнаха в системите на „Colonial Pipeline“, използвайки вирус-рансъмуер. Той прониква в компютърната система блокира нейната работа и криптира данни, докато жертвата не плати необходимата сума. Хакът парализира системата на компанията за няколко дни. Тя транспортира около 45% от консумираното гориво на Източното крайбрежие на САЩ. „Colonial Pipeline“ плати на хакерите откуп от 4,4 милиона долара, за да си възвърнат достъпа до данните.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук