Агенция по вписванията

До 4805 лева са стигнали бонусите, които са си раздали служителите на Агенцията по вписванията, малко след като подопечният им Търговски регистър се срина и блокира бизнеса на цялата държава.

Информацията е на в-к „Сега”, който се позовава на документи, с които разполага.

Ако това е вярно, то шефката на Агенцията Габриела Козарева е излъгала като е казала, че бонусите са „между 700 и три хиляди и нещо“.

Още четирима души са взели бонус над 4000 лева (от 4046 до 4301лв.)

Не е известно кои точно са служителите, работили денонощно по време на срива, и прибрали големите бонуси.

От Агенцията по вписванията миналата седмица съобщиха, че са си раздали 599 хиляди лева бонуси.

Върху тях обаче са платени още 90 590 лв. заради осигуровки, с което общата сума доближава 700 хил. лв., отбелязва вестникът, който първи съобщи за случая.

Изпълнителният директор Габриела Козарева отказа да назове размера на своята премията, а правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че това било нейно право.

Според информацията на вестника шестима души са получили премии между 3 и 4 хил. лв., като сред тях е и началникът на отдел „Информационни системи на регистрите“.

14 души са взели между 2 и 3 хил. лв. повечето от останалите 486 служители са си разделили между хиляди и две хиляди лева. Сред тях е и експерт от дирекция „Информационно обслужване и технологии“.

Вестникът съобщава още, че според вътрешни правила за заплатите в агенцията право на допълнително възнаграждение са имали само служителите, които са работили поне 45 дни от тримесечието, за което се плаща. Козарева беше назначена на 20 август, тоест тя има само 40 дни за този период. От заповедта ѝ за изплащане на бонусите с дата 22 октомври се виждало, че вътрешните правила са били променени два пъти през октомври – на 8-и и на 17-и.

Припомняме, че на 9 август Търговския регистър блокира напълно и беше недостъпен в продължение на дни. Тогава от Агенцията по вписванията обясниха, че сривът се дължи на повреда в четири от дисковите устройства. Загуба на информация обаче нямало.

Скандалът, който беше породен от срива, доведе до оставката на тогавашния председател на Агенцията а Зорница Даскалова. На нейно място бе назначена Габриела Козарева, която е назначена с протекциите на „Атака“.

След срива на Търговския регистър управляващите заговориха за държавно хранилище за данни, което трябваше да е готово до месец октомври. Това очевидно все още не се е случило, въпреки че за създаването му бяха отделени 800 хил. лева.

След това срокът за завършването на хранилището беше удължен до 15 ноември. Предстои да видим дали това ще бъде спазено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!