Васил Божков, Бойко Борисов
на снимката: Васил Божков и Бойко Борисов

ДЕБАТИ.БГ публикува пълният текст на „Блумбърг”. Агенцията се е свързала с Васил Божков и са направили интервю по телефона:

Българската прокуратура нарича Васил Божков най-опасният мъж в държавата. Сега хазартният бос планира да се върне у дома, за да се оневини и да свали правителството.

Класираният сред най-богатите хора в Източна Европа, 63-годишният мъж от януари се самоизолира в Дубай. Той чака решение за екстрадиция, след като българската прокуратура му повдигна 18 обвинения, включително за опит за подкуп и убийство. Божков отрича обвиненията и обвинява правителството на премиера Бойко Борисов в изнудване.

„Планирам да вляза в политиката”, каза Божков в телефонно интервю за „Блумбърг” от Дубай, където той беше първо арестуван, а после освободен. „Имаме нужда от нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов”.

Шансовете за успех на мъжа, който е мишена на властите в най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз, не изглеждат големи. И все пак намеренията му идват в неудобно време за лидер, който се бори с пандемията от коронавирус и чийто трети мандат е изтъкан от скандали, разследвания на министри и партийни служители.

ЕК твърди, че БВП на България ще падне със 7,2% заради коронавируса. А публичното одобрение за Борисов се увеличи с 10% по време на кризата. Той обаче трябва да се подготвя и за парламентарните избори следващата пролет, когато ще са ясни и пълните последици от кризата.

Борисов непрекъснато е питан за връзките си с бизнесмена, с когото се е срещал безброй пъти. Божков обвинява премиера, че му е искал пари, а Борисов отрича.

Колекцията от антики

Освен с бизнес империята, обхващаща от хазарта до застрахователния бранш, Божков е познат и със своята огромна колекция от антики, оценена на стотици милиони долари. Божков загуби и империята си, и колекцията си в една януарска нощ, когато полицията нахлу в имотите му и издаде заповед за ареста му. В същото време парламентът прие законопроект, който ефективно национализира основния му бизнес: лотарията.

Българският главен прокурор Иван Гешев го преследва по обвинение, че ръководи организирана престъпна група, а финансовите одитори твърдят, че компаниите на Божков не са платили 700 милиона данъци в държавния бюджет.

Той също е обвинен в опит за изнасилване, незаконно притежание на антики и влияние върху търговията.

Той е „най-богатият и опасен българин“, каза Гешев пред репортери 13 февруари. „Ние много добре знаем срещу кого сме се изправили.“

Черепът

След падането на комунизма през 1989г., Божков става ключова фигура в дългата икономическа трансформация на черноморската държава, сред които кризи и фалити.

Както и в Русия, преходът включваше жестоки войни между криминалния контингент, част от който са били хора с прякори като Бобъра или Крокодила, за които американските и европейските дипломати заявиха, че са имали връзки с най-високите политически етажи.

„Най-известният гангстер в България е Васил Крумов Божков, известен още като„ Черепът “, посочва американското посолство в София в дипломатическа телеграма от 2009г., публикувана от WikiLeaks. Според телеграмата Божков разполага с 1,5 млрд. долара.

Гешев каза, че сред обвиненията са „убийства, свързани с конкуренцията в сектора на хазарта“. Божков заяви, че обвиненията са глупости и твърди, че дейността му винаги е била законна.

Обвинение за изнудване

След присъединяването си към ЕС през 2007г., България се бори да настигне другите европейски държави. А „Transparency International” я нарича „най-корумпираният член на ЕС”.

Само шепа хора са осъдени за повече от 150 показни убийства по време на прехода. Много от присъдите се случила, когато Борисов, който през 90-те години работи като частен бодигард на бившия комунистически лидер Тодор Живков, ръководеше националната полиция като главен секретар на МВР, а по-късно стана кмет на София.

На фона на опитите на държавата да национализира някои сектори, включително лотарията, Божков каза, че правителството действало незаконно.

Той настоява, че от 2017 г. е изнудван да плаща над 60 милиона лева в брой директно на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да запази бизнеса си.

Гешев каза, че властите ще разгледат обвиненията. Горанов от своя страна заяви в неделя, че „целят да дискредитират“ правителството, докато Борисов коментира в телевизионно интервю в петък, че не е взел „нито цент, нито лев, нито евро“ от Божков.

Бизнесменът от своя страна каза, че е заплашен от арест, ако се върне в България, но иска да се прибере.

„Мога да продължа така няколкостотин години“, каза той. „Но не ми харесва. Трябва да се върна у дома. „

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!