Стойчо Кацаров
На снимката: Д-р Стойчо Кацаров

Допуснати са големи грешки с ваксинацията на населението у нас в началото на годината, заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на днешното си изслушване в парламента. Министърът се позова на мнението на експерти, според които грешният подход при ваксинацията е отнел животът на около 10 хил. души, починали по време на последвалата вълна.

„Част от тези животи щяха да бъдат спасени, ако страната ни беше дала приоритет на възрастните хора“, смята Кацаров.

Малкият брой ваксини, осигурени в момент, в който е било благоприятно поставянето им преди нова пандемична вълна, е първата голяма грешка, отчете той пред депутатите от парламентарната трибуна. Като основна грешка в Плана за ваксинация той определи и договарянето на ваксини „Астра Зенека“, за които имаше голямо обществено недоверие, за сметка на останалите одобрени за използване препарати.

Другата голяма грешка е свързана с избора на приоритети, смята той.

„България не дава приоритет на хората над 60 години и хора с тежки заболявания, те са поставени в четвърта категория след социални работници, служители във ферми за норки и други“, припомни Кацаров.

Според него, това е голяма грешка, защото 80% от починалите от COVID-19 са хора на над 60-годишна възраст.

Всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните, категоричен бе здравният министър.

„Имунизацията на младите хора намалява разпространението на вируса, но така не се влияе върху смъртността“, обясни още той.

За 2020 г. продължителността на живот в България е намаляла с година и половина, което министър Кацаров определи като „катастрофален резултат“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!