Борбата срещу корупцията, конституционната реформа, изчистването на регулаторите и службите е абсолютен приоритет. Конструкцията, върху която би стъпило едно бъдещо управление, трябва да бъде така направена, че да изключва в максимална степен възможността ДПС и ГЕРБ да му влияят. Това стана ясно след срещата на „протестните партии“ с представители на ИТН. 

Около това становище са се обединили представители на „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ на провелата се между тях двустранна среща.

Двете партии обявиха, че искат „да светнат червена лампа“ към „Има такъв народ“ и да „поставят жалоните“ докъде ще стигне подкрепата на протестните формации към бъдещото управление на страната, както и да повдигнат въпроса за участието на ДПС в разговорите, която партия определят като част от статуквото.

„Трябва да има много ясно фиксирани взаимни политически ангажименти, така че ние да можем да си дадем гласа. Това не е моят глас, това е гласът на нашите избиратели, които са ни го делегирали“, обясни Христо Иванов.

Той бе категоричен, че „Демократична България“ ще направи всичко възможно да бъде създаден кабинет още с първия мандат, който ще получи формацията на Слави Трифонов като първа политическа сила, но предупреди: „Да бъде смислен“.

Коментар по темата направи и Мая Манолова.

„Ние си даваме сметка за огромното желание на българските граждани да има правителство, стабилност, нормалност и предвидимост, но хората поискаха правителство на промяната. Не искат правителство, което да остане в миналото и да възпроизвежда статуквото“, каза на свой ред Мая Манолова.

По думите й подкрепата няма да бъде на всяка цена и няма да си позвозволят да излъжат хората от протестите и българските граждани, които имат огромна надежда се случи промяна.

Манолова припомни, че между протестните формации има големи съвпадения в политиките по редица теми, централната от които е съдебната реформа, но също предупреди

„Едрата сянка на ГЕРБ и ДПС няма да позволим да пада върху следващото правителство“.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ също увериха, че усилията им ще бъдат насочени към съставяне на кабинет от първия мандат.

По-рано през деня по време наредо вното правителствено заседание служебният премиер Стефан Янев заяви, че очаква политическите партии в рамките на техния диалог да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично коалиционно споразумение.

Служебният премиер уточни, че е наясно, че думата коалиция „до известна степен е натоварена с негативна конотация“.

„Но в същото време и коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, ясни правила за взимане на решение и ясно носене на отговорност от политическите субекти“, заяви той.

Според Янев, в момента в политическото говорене думата коалиция се заменя с термини с неясно съдържание. Например  „обединение“, който е достатъчно широк и не предполага ясни правила на взаимодействие и отговорност.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!