фойерверки

Краят на годината, която ще бъде запомнена с пандемията от коронавирус, ще приключи в неговата сянка. Въпреки че вече има ваксина, строгите мерки за социална дистанция все още важат на повечето места по света.

В Европа са има редица ограничения за тържествата на открито. Германия е забранено дори излизането от дома. Отменя се и традиционна заря около Бранденбурската врата. За обезпечаване на реда са ангажирани близо 7 хиляди полицаи. Забранена е дори продажбата на пиротехника.

В Рим фойерверките са позволени, но обичайните концерти на публични площади се отменят. Това ще бъде компенсирано от концерти на живо на фона на художествени инсталации,  които ще бъдат излъчвани в реално време.

Папа Франциск ще пропусне типичното си посещение на Рождество на Ватикана в на площад „Свети Петър“ и планира да достави благословията си за Нова година на закрито, за да предотврати събирането на тълпи.

Във Франция също важат строги мерки и ограничения Париж ще мобилизира 100 000 полицаи и жандармеристи, които да разпръскват партитата и да контролират спазването на полицейския час в новогодишната но, който е до 20.00 часа. Тази вечер половината от линиите на метрото ще бъдат затворени. И тук, както в Германия ще има концерти на открито без публика, които ще се излъчват на живо с добавена реалност.

От друга страна Амстердам ще отбележат новата година със събиране на живо, но не в големи градски паркове, както беше до момента, а на стадион, където ще дистанцията ще може да бъде конролирана.

Строги забрани важат и на Балканите. Полицейски час, забрана за събиране по домовете на повече от 9 човека от две семейства, драконовсик мерки за сигурност – така ще бъде посрещната 2021 г. в Гърция.

Забранени са масовите събирания по изпращавето на старата и посрещането на Новата година, а за да бъде гарантирано всичко това са ангажирани повече от 10 000 полицаи в цялата страна.

Гърция е под карантина почти два месеца, а за времето от 22:00 до 05:00 часа има пълна забрана за придвижване, която ще бъде в сила и тази вечер. Глобите са организаторите на партита са 3 000 евро, а за участниците – 300 евро.

В Турция от днес влиза в сила 4-дневен локдаун, който започва в 21.00 В страната са ангажирани над 200 хиляди полицаи са спазване на реда.

В Ню Йорк ще всепак ще има празненатво на Таймс Скуер, което обаче ще бъде много лимитирани и със спазване на социална дистанция.  Австралия също отмени емблематичните тържества на пристанището в Сидни.

Русия е една от малкото страни, която не е ограничила събиранията на открито. Заведенията ще работят до 23.00 часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!