СЗО, вирус

Световната здравна организация не изключва вероятността някъде в света да се наложи отново да бъдат въведени мащабни мерки за борба с COVID-19. Това ще зависи от сценария по пренасянето на вируса, обясни представителят на СЗО в Русия Мелита Вуйнович.

„Не бива да се изключва възможността някъде в света отново да се наложи да бъдат въведени по-мащабни мерки – заяви тя в ефира на телевизия „Русия 24” – всичко ще зависи от заплахата за разпространение на коронавируса, а препоръките за мерките ще бъдат възобновени в съответствие с епидемиологичните анализи на ситуацията.“

Остават в сила препоръките на СЗО за ограничаване на масовите мероприятия.

Преди ден организацията предупреди, че Европа трябва да се подготви за „тежка“ есен с нарастване на смъртните случаи от COVID-19. Няколко държави вече налагат нови целенасочени мерки за противодействие на втората вълна на пандемията, отнела повече от 921 000 живота.

От понеделник в Англия влиза в сила строго ограничение на събранията, докато Италия се сблъсква с предизвикателството на новата учебна година и връщане в училище, а Израел реши да се ограничи отново от края на седмицата.

„Ще стане по-трудно. През октомври и ноември, ще се стигне до по-висока смъртност“, каза Ханс Клуге, директор на европейския клон на СЗО.

Броят на случаите в Европа се е увеличил значително за няколко седмици, особено в Испания и Франция. В момента броят на ежедневните смъртни случаи, свързани с COVID-19, остава на нивото, наблюдавано от началото на юни – около 400 до 500,  според СЗО за Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!