Пфайзер

Ваксината BioNTech-Pfizer предпазва на 100% деца от 12 до 15-годишна възраст от коронавирус. Новината съобщи самият производител. „Ефикасността на медикамента е успешна стъпка към евентуално стартиране на ваксинация в тази възрастова група. Това би било добре да се случи преди децата да се върнат в училище през есента, предложи „Ню Йорк пост“.

Тествани са 2260 деца

„Тестванията във фаза 3. Проведени са върху 2 260 юноши в САЩ, и показаха 100% ефикасност и стабилно изграждане на антитела“, се казва в изявление на компанията.

Повечето ваксини срещу COVID-19, които се разработват в световен мащаб, са за възрастни, които са изложени на по-висок риск от коронавирус.

Ваксинирането на деца ще спре пандемията

Ваксината на Pfizer е одобрена за възраст над 16 години. Но ваксинирането на деца от всички възрасти ще бъде от решаващо значение за спирането на пандемията. По този начин ще се подпомогнат и  училищата, защото онлайн формата на обучение замести ефективното реално обучение, настояват експерти.

18 деца са с плацибо

Предварителните данни показват, че няма случаи на COVID-19 сред изцяло ваксинираните деца в сравнение с 18 случая сред тези, които са получили плацебо, съобщи Pfizer.

Това е малко проучване, което все още не е публикувано, така че друго важно доказателство е колко добре дозите са възстановили имунната система на децата. Изследователите съобщават за високи нива на антитела за борба с вируса, малко по-високи от наблюдаваните при проучвания при млади възрастни.

И децата имат странични ефекти

Децата са проявили странични ефекти, подобни на младите възрастни. Основните нежелани реакции са болка, треска, студени тръпки и умора. Най-често те се появяват след втората доза. Проучването ще продължи да проследява участниците в продължение на две години за повече информация относно дългосрочната защита и безопасност.

Производителите искат снижаване на прага на 12 г. за Pfizer

През следващите седмици Pfizer и нейният германски партньор BioNTech планират да поискат от Американската администрация по храните и лекарствата и европейските регулатори да разрешат спешно използване на ваксината със снижаване на прага й за прилагане от 12-годишна възраст.

„Изразяваме намерение спешно да се разшири употребата на нашата ваксина“, заяви в изявление изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла. Той изрази „надеждата да започне да се ваксинира тази възрастова група преди началото на следващата учебна година“ в САЩ.

Moderna  също тества върху деца от 12 до 17 г.

Pfizer не е единствената компания, която се стреми да намали възрастовата граница на своята ваксина. Очаква се скоро да се получат и резултати от американско изпитване на ваксината на Moderna при деца на възраст от 12 до 17 години. Но освен това в знак, че констатациите са обещаващи, FDA вече позволи на двете компании да започнат американски изпитвания при деца до 12 години, с перспектива да стигнат до 6-месечни деца.

AstraZeneca  експериментира върху 6 и 7-годишни

Миналият месец AstraZeneca започна тетсване на своята ваксина сред 6-7-годишни във Великобритания. Johnson & Johnson планира свои собствени педиатрични проучвания.

Китай твърди, че Sinovac е безопасна за 3-годишните

А в Китай наскоро Sinovac обяви, че е предоставил предварителни данни на китайските регулатори, показващи, че ваксината му е безопасна при деца до 3-годишна възраст.

Докато повечето ваксини срещу COVID-19, използвани в световен мащаб, за първи път са били тествани при десетки хиляди възрастни, педиатричните проучвания няма да имат нужда да бъдат почти толкова големи.

Детските дози са като при възрастните

Ключов въпрос е дозировката. Pfizer е дал на деца над 12 години същата доза, която възрастните получават, но тества различни дози при по-малките деца. Не е ясно колко бързо FDA ще реагира на искането на Pfizer да разреши ваксинацията, започвайки от 12-годишна възраст. Друг е въпросът кога страната ще има достатъчно запаси от ваксини.

13% от болните от коронавирус са деца

Децата представляват около 13% от случаите на COVID-19, документирани в САЩ. И въпреки че те са далеч по-малко склонни от възрастните да се разболеят сериозно. Най-малко 268 са починали от COVID-19 само в САЩ и повече от 13 500 са хоспитализирани, според Американската академия по педиатрия. Това е повече от средната смъртност от грип за година.

13-годишният Калеб Чунг е доброволец

Калеб Чунг, който навършва 13 години по-късно тази седмица, се съгласи да участва като доброволец, след като баща му, педиатър от университета Дюк, представи възможността. Той не знае дали е получил ваксината или плацебо.

„Обикновено съм вкъщи и уча онлайн и не мога да направя много, за да се боря срещу вируса“, каза Калеб в скорошно интервю. Тестването „е реална възможност да помогна.“

Д-р Ричард Чунг се гордее със сина си и всички останали деца, които се явяват доброволци за тестването. „Нуждаем се от деца, за да направим тези изпитвания, за да могат те да бъдат защитени. Възрастните не могат да направят това вместо тях“, каза Чунг.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук