решаваща, реформи

Министрите на външните работи на Европейския съюз ще обсъдят развоя на ситуацията в Украйна на днешното си заседание в Брюксел. В дебатите ще се включи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен чрез видеоконферентна връзка. България ще бъде представена от заместник-министъра на външните работи Ирена Димитрова.

Целта на срещата е да се обсъдят мерките в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, координацията на санкциите срещу Русия в случай на т.нар. руска агресия и възможностите за намаляване на загубите от тези санкции за икономиката на ЕС.

Заседанието се провежда на фона на изострящия се тон между НАТО и Русия, на струпване на руски войски на украинската граница и след отправения от Руската федерация ултиматум Алиансът да се изтегли от България и Румъния – искане, което Пактът категорично отхвърли.

Очаква се Германия да бъде критикувана от някои държави-членки заради отказа на Берлин да доставя оръжие.

Блинкен трябва да информира външните министри на ЕС за петъчните си разговори с руския външен министър Сергей Лавров в Женева, където двете страни не успяха да осигурят сериозен пробив за успокояване на ескалиращата криза, но обещаха да продължат да говорят.

За днес е предвидена и среща на генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг с министрите на външните работи на Швеция и Финландия, които не са негови членки, но се засилват твърденията, че предвид обстановката може да пожелаят да станат част от Алианса.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук