Корнелия Нинова
на снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

Националният съвет на БСП се събира да заседава днес. В дневния ред са включени три точки:

  • Председателят на националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски ще представи своя доклад за предварителния анализ на кампанията и резултатите от изборите за членове на Европейския парламент.
  • На вниманието на пленума се предлага решение за влизане на ПГ на „БСП за България“ в Народното събрание.
  • Третата точка предвижда разглеждане на проект на решение за подготовка на правила и стартиране на кампания за номинации и избор на председател на БСП, както и анализ и оценка на работата на общинските и областните организации на БСП в изборите за ЕП.

Сред предложенията е до два месеца да се изработят правила за предсрочен избор на председател на БСП, който по новия устав е пряк и се прави от всички членове на партията.

На брифинг в понеделник председателят на партията Корнелия Нинова обяви, че след като бъдат гласувани правила, тя ще се оттегли, за да участва наравно с всички кандидати за лидери на социалистите.

„Имаме нужда от доверие и легитимност вътре в партията“, обясни лидерът на БСП и допълни: „Смятам, че така се носи политическа отговорност“.

Много анализатори смятат, че Нинова всъщност не поема отговорност за загубата, а търси вот на доверие от съпартийците си.

Проблемите в БСП не са от вчера. Една от спорните точки в партията беше редът на листата за явяването на европейските избори. Вътрешната опозиция на Нинова се ядоса, че лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев беше изключен от нея.

След часове скандали и обсъждания, под силен натиск, в крайна сметка листата беше пренаредена и Станишев остана пети. По неофициална информация, след Елена Йончева, лидерът на ПЕС е получил най-много преференциални гласове.

На днешния пленум, БСП трябва да реши и дали парламентарната група ще се върне на работа в Народното събрание, след 5 месеца отсъствие.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!