YouTube Ютуб

YouTube ще премахне броя на обществените нехаресвания за видеоклипове. Това потвърдиха от компанията пред TechCrunch в сряда. Този ход, който беше част от експеримент по-рано тази година, има за цел да подобри благосъстоянието на създателите на съдържание и да намали целенасочените кампании срещу тях.

Вместо това компанията ще даде на зрителите възможността да щракнат върху бутона за нехаресване, но само собственикът на акаунта може да види колко нехаресвания има даден видеоклип.

 „Правим тази промяна, защото YouTube носи отговорност да защитава създателите, особено по-малките, от тормоз и атаки с неприязън“, каза говорител на платформата.

Нехаресванията служат и като сигнал за другите потребители, когато видеоклиповете са примамка за кликване, спам или подвеждащи, което може да бъде полезно.

Компанията е експериментирала с различни дизайни за премахване на броя на нехаресванията, включително този, при който думата „Не харесвам“ се появява под бутона с палец надолу вместо броя на нехаресванията. Това е и дизайнът, на който компанията се е спряла.

Компанията няма да е първата голяма платформа, която експериментира с идеята за намаляване на публичната видимост на сигналите, които предават настроенията на потребителите. По подобни причини, свързани с психичното здраве, Instagram преди няколко години започна тестове, за да скрие броя на харесванията си в световен мащаб.

Той вярваше, че фокусът върху постигането на харесвания може да бъде пагубен за общността му и може да направи създателите по-малко убедени да изразяват себе си в платформата.

В крайна сметка обаче нито Facebook, нито Instagram се ангажираха с решение.

Промените на YouTube в броя на „нехаресванията“ се въвеждат в момент, когато има обществено преценка за големите технологии и тяхното въздействие върху психичното здраве, особено когато става въпрос за непълнолетни.

Психичното здраве обаче е само една от областите от регулаторен интерес.  Наред с него е  насочването на реклами, поверителността, алгоритмичното засилване на дезинформацията и др.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук