вселена

Когато Дъглас Адамс пише своята книга „Пътеводител на галактическия стопаджия“, той вмъква в нея една централна шега, която през годините става по-известна от самия роман: „42 е отговорът на Въпроса за живота, вселената и всичко останало“. Оттогава много хора губят години от живота си и полагат огромни усилия, опитвайки се да открият защо Адамс избира точно това число.

Десетки хора са представили своите теории за значимостта на числото. Актьорът Стивън Фрай твърди, че знае истинския отговор, но няма да го издаде, казвайки, че ще го отнесе в със себе си в гроба. Самият автор обаче подкопа опитите за безбройните анализи на цифрата с простия отговор, че изборът на номера е просто шега.

„Отговорът на този въпрос е много прост“, казва Адамс. „Това беше шега. Трябваше да е число, обикновено число и аз избрах това. Двоичната бройна система, базата от 13, тибетските монаси – всичко е пълни глупости. Седях на бюрото си, загледах се в градината и си помислих, че 42 ще свърши работа. Написах го. Край на историята. “

Въпреки това обяснение, което самият автор дава, днес, най-вероятно поради любовта си към загадките, хиляди хора продължават да търсят тайните мотиви на Адамс и макар няколкото съвпадения на числа, връзка все още не е открита.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук