От системата БАЦИС (Българска акцизна централизирана информационна система) се изтриват огромно количество товари с горива. Това значи, че от тях не постъпват акцизи в бюджета на България, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев.

Той взе участие в заседанието на Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, където се обсъждаха на второ четене предложения за промени в Закона за горивата.

В изказването си Златев подчерта, че за проблемите с БАЦИС асоциацията е сигнализирала до главния прокурор на страната и дори до Европейската комисия още преди 3 годни. Според него количеството горива, регистрирано в БАЦИС, се различава с няколкостотин хиляди тона от това, реално влязло в страната ни.

„В крайна сметка отново говорим за „сива“ икономика. БАЦИС контролира това нещо, единствено и само те. Има едни нерегистрирани обекти, които се наричаха досега ведомствени бензиностанции, които превръщаха това гориво в кеш пари, в брой. Те се предават нощно време на цистерните, които ги зареждат и по този начин достигат до хората, които са предназначени“, обясни механизма Златев.

Във връзка с превърналия се в спорен Закон за горива, който влезе в сила на 28 януари, но парламентът все още търси вариант за неговото отлагане с 6 месеца, Златев обясни, че от Българската петролна и газова асоциация подкрепят предложението на ДПС да отпаднат 20 хил. лева уставен капитал за регистрацията на малки бензиностанции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!