3 285 домейна на кирилица „.бг“ са заявени само месец след старта на кампанията за регистрация. 1 690 организации и граждани са подали заявките за домейн на български език, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Времето, в което могат да се подават и регистрират домейните, продължава до 8-и май.

От МТИТС съобщават още, че често се срещат лица, които искат да регистрират интернет имена, свързани с основните институции в държавата, като президент.бг, парламент.бг, софия.бг и други. Процедурата по регистрация обаче предвижда, че заявителите трябва да предоставят широк набор от документи, които доказват правото и интереса на организацията или фирмата да запази определено име в интернет. До този момент заявки са подадени от физически, юридически лица, областни администрации и държавни институции. Сред желаещите да имат интернет адрес на кирилица са и чужди компании, например производители на автомобили.

След 8 май предстои подреждане на заявките по приоритет и по време на подаване. Ще бъдат регистрирани първо домейните, за които има само една заявка. Цената за регистрация и поддръжка на 1 домейн е към 20 лв. за година. Регистърът със „защитени“ имена за нуждите на държавата се подготвя от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в диалог с държавните институции.

Предложение за създаване на интернационализиран домейн от първо ниво „.бг”, транслитерация на съществуващия домейн от първо ниво за България „.bg”, е изпратено до ICANN на 24 октомври 2007 година от Сдружение „Унинет“. На 23 юни 2008 година официална заявка е подадена и от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. На 18 май 2010 година ICANN официално отхвърля предложението, поради визуалното сходство на името на домейна с това на съществуващия домейн „.br”. Въпреки отказа на ICANN, българското правителство прави второ предложение за създаване на домейна, с аргумента, че тази форма е най-разпознаваема сред българските потребители. Втората заявка е отхвърлена през март 2011 година по същите съображения. През октомври 2014 г., след промяна в правилата за регистрация в процедурата, с която България кандидатства, ICANN отменя първоначалното решение и домейнът „.бг“ получи одобрение. На 5 март 2016 г. ICANN добавя домейна „.бг “ към системата за домейни от първо ниво.На 25 юни 2016 Съветът на директорите на ICANN делегира домейна на „Имена.БГ” АД. От 12 юли 2016г. първото име изцяло на кирилица е достъпно в Интернет на адрес http://имена.бг .

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук