Никой от спряганите бивши директори на Държавен фонд „Земеделие” няма да се върне на поста. Това каза пред БТВ служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков.

Преди два дни ресорният министър поиска и получи оставката на досегашния директор на Фонда Румен Порожанов. За негови заместници се спрягат бившият шеф на структурата Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова.

Министърът обясни, че още не е ясно кой ще заеме овакантеното място, но никое от спряганите имена няма да са в ръководството.

Проф. Бозуков преповтори мотивите си да поиска оставката на Порожанов. Според него това се е наложило заради натрупаното обществено недоверие към прозрачността в работата във Фонда и недоволството на земеделските производители към оперативните му действия, включително забавяне на разглежданията на възраженията, забавяне на регулярното плащане и пр.

„Не точно не се е справял, но мисля, че трябва да се отговори на обществените очаквания за нещо ново”, каза проф. Бозуков.

Служебният министър увери, че няма реваншизъм, а просто изпълнява обещанието на премиера проф. Огнян Герджиков за анализ на предишното управление.

„Ще бъде разглеждана работата на всеки и който не се е справял, евентуално ще му бъде поискана оставката или той сам ще си я подаде, ако не смята, че се справя”, заяви проф. Бозуков.

От своя страна бившият зам.-министър на земеделието Светла Бъчварова увери, че няма риск от спиране дейността на Държавния фонд „Земеделие“ и от блокиране на плащанията след оставката на Румен Порожанов. Пред БНР тя добави, че технически проблеми няма.

„Може би ще има от тук нататък някаква такава – конфузна ситуация, свързана с обработката на новите проекти, особено тези, които земеделските производители подаваха през месец декември. Това изисква да се спазват графиците и изискванията за разглеждане на проекти. Това е една огромна администрация, която не би следвало да приемаме, че ще бъде зависима от промени, които са се случили в ръководството на Фонда, защото си има определени длъжностни характеристики и правила за работа”, категорична е още Бъчварова.

По думите й, Румен Порожанов продължава да изпълнява задълженията си, защото няма Управителен съвет, който да го освободи.

Според нея е създадено напрежение между Министерството на земеделието и Фонд „Земеделие“, от което потърпевши са общините. Тя призова възраженията по класирането и финансирането трябва да бъдат разгледани във ведомството в най-кратки срокове, за да може бенефициентите да получат отговорите, които очакват.

До дни трябва да бъдат изплатени над 700 млн. лв. директни плащания на земеделците. Най-голямата част от парите са по т.нар. „зелени плащания”. За тях са отделени близо 465 млн. лв., с които се допълва субсидията на производителите, покрили определени екоизисквания. 109 млн. лв. са предназначени за преразпределително плащане, което дава добавка за първите 300 декара, заявени за подпомагане, припомня БНР.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук