Служителите в посолството на Холандия в Анкара, започнаха първия работен ден на седмицата, под охрана, след като турски министри не бяха допуснати да говорят пред турските емигранти в Ротердам, в подкрепа на политиката, водена от Анкара.

Ердоган разчита на големия брой турски изселници, които живеят в Европа, най-вече в Германия и Холандия, за да си осигури разширяване на президентските правомощия чрез референдума, който ще се проведе през април.

Напрежението между двете страни членки на НАТО нарасна, след като холандското  правителство забрани на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу да кацне в Ротердам в събота на 11 март и не допусна турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Кая да влезе в турското консулство в града, като тя беше екскортирана обратно до границата с Германия.

В отговор, турските власти поставиха заграждения около холандското посолство в Анкара и консулската служба в Истанбул, и в понеделник, извършваха проверки на самоличността на работещите в посолството.

В изявление в неделя, министър-председателят на Турция Билали Йелдъръм, каза, че страната му ще отговори на тежките мерки с аналогични.

Според източници на „Ройтерс“, от турското външно министерство, е отправен призив към посланика на Холандия в Анкара да се извини за действията на полицията в Ротердам, която разпръсна протест на турски изселници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук