Седем месеца, след като изяви желание към летище София, Манчестър еърпорт груп (MAG) потвърди, че интереса си за концесията на аеропорта, пише специализираният сайт „Airport World”.

Предложението на компанията не е разкрито, но е ясно, че то е съвместно с китайския инвестиционен партньор Beijing Construction Engineering Group (BCEG).

Ако офертата бъде приета, MAG ще получи 35-годишен договор за експлоатация и развитие на летището в България.

Предложението на англо-китайския консорциум включва значителни планове за преустройство на съществуващите терминали на летището, както и проекти за чисто нов Терминал 3, който ще гарантира, че София ще има летище, подходящо за европейска столица.

Управителят на MAG Андрю Харисън каза:

„Това е вълнуващ момент за нас, тъй като ние вярваме в потенциала на летище София да осигурява по-нататъшната свързаност за София. Това от своя страна ще стимулира допълнително икономическият растеж и туризма в цялата страна.”

И добави:

„Прекарахме по-голямата част от последните две години в България, разговаряйки с бизнеса и софиянци, а те искат да видят едно ново, реконструирано летище.”

Компанията вярва, че подобна инвестиция ще донесе съществени приходи на България като цяло.

MAG и BCEG имат дългогодишно партньорство, датиращо от 2013г. насам. Двете компании съвместно изградиха летището в Манчестър.

MAG управлява три летища на този етап – в Манчестър, Лондон Санстед и Ийст Мидлнадс.

BCEG от своя страна строи един от най-големите аеропорти в света – Бейджинг Даксинг Интернешънъл еърпорт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!