договора с AstraZeneca

Рискът от образуване на кръвни съсиреци не се увеличава след втората доза на ваксината срещу коронавирус на Оксфорд/AstraZeneca, според ново изследване на AstraZeneca, съобщава „Политико“.

Компанията се опитва да повиши доверието във ваксината си, попаднала под удари след съобщения за редки, но сериозни събития на кръвосъсирване след ваксинацията. Проучването, публикувано тази седмица в „Lancet“, може да повиши доверието на хората в получаването на втората доза.

Изследването обаче потвърждава и предишни доклади от регулаторните органи, че по-голямата част от случаите на кръвосъсирване са настъпили две седмици след първата доза ваксина.

На всеки милион души, получили първа доза, има 8,1 съобщения за тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS) – кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити. Проучването разглежда общо 49,23 милиона души, които са получили ваксината в ЕС, Европейското икономическо пространство и Великобритания до края на април.

След втората доза има 2,3 случая на всеки милион души, които съобщават за проблеми със съсирване на кръвта. Тази извадка обхваща 5,62 милиона, които са получили втората си доза в същия период от време.

Компанията заяви, че „няма конкретни рискови фактори или окончателна причина“ за проблеми със съсирването на кръвта, свързани с ваксината, разработена в партньорство с Оксфордския университет, и отбеляза, че продължава да проучва възможните причини.

Държавите изразиха загриженост относно ваксината, особено в ЕС, където много от тях използват ваксината само при по-възрастното население или даряват дози в чужбина. AstraZeneca твърди, че тази тенденция е могла да повлияе на съобщенията за нежелани събития, като в проучването се казва, че „повишеното внимание на медиите може да е довело до неправилна класификация на събитията“.

Ваксината „играе решаваща роля в борбата с пандемията“, пише в изявление Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на AstraZeneca за научноизследователската и развойна дейност в областта на биофармацевтиката.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук