Интерконектор, България, Гъция

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което се издава лицензия на компанията Ай Си Джи Би АД за дейността „пренос на природен газ“ с условие за изграждане на енергиен обект. Лицензията е за срок от 35 години, става ясно от съобщение до медиите. 

В документа се определят условията за изграждане на енергийния обект – междусистемна газова връзка Гърция – България (междусистемен газопровод IGB), срока за изграждане на енергийния обект и срока за започване на лицензионната дейност.

Новият интерконектор ще свързва пряко националните газопреносни системи на Гърция и България. Предвидено е свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод (TAP). Първоначалният му капацитет е 3 млрд.куб. м на година, а максималния – до 5 млрд., при наличие на пазарен интерес. Очаква се строителството да завърши до края на 2021 г., като газопроводът IGB ще влезе в експлоатация не по-късно от 1 юли 2022 г.

Ай Си Джи Би АД е съвместно инвестиционно дружество с акционери с равни дялове „Български енергиен холдинг“ ЕАД (50%) и IGI Poseidon S.A. (50%), Лицензионната дейност за осъществяване на дейността „пренос на природен газ“ ще се осъществява след изграждане и въвеждане в експлоатация на енергийния обект – междусистемната газова връзка Гърция – България „Комотини-Стара Загора“ (IGB) с обща дължина 182 км, от които 151 км на българска територия и 31 км на гръцка територия.

Припомняме, че проектът е от 12 години, а по време на правителствата на Борисов многократно беше отлаган за сметка на „Турски поток“, който струва милиарди. Дори беше тържествено открит от бившия министър-председател, заедно със сръбския му колега Александър Вучич. Това е и една от причините до този момент реална диверсификация в България да няма, а българите да плащат непосилни цени за енергия, в сравнение с доходите им.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук