хранителни стоки

Цените на някои от основните стоки у нас вече се доближават до средното ниво за Европа. Това сочат данни на Евростат за цените в България спрямо средните европейски.

Цените на млякото, сиренето и яйцата стигат 98% от средното за съюза. Така по този показател заемаме десетото място в съюза. Според анализа, заедно с доходите, у нас растат и цените, за да достигнат до средните нива в съюза. Най-високи са цените на млечните продукти в Кипър- със 136 на сто над средните. Най-ниски – в Полша. 

По отношение на хляба и зърнените храни. Имаме втората най-ниска цена в Европа- 62% от средното. По-евтино е само в Румъния – 54 на сто. Най-скъп хляб купуват датчаните – цената там е със 150% над средното ниво.

И при месото сме сред европейците, които пазаруват на по-ниски спрямо общия пазар цени. 64 на сто спрямо средните стойности за Европа. 

Алкохолът и цигарите в българските магазини са най-евтини в целия Европейски съюз. Причината е в ниския акциз. За тютюневи изделия плащаме 49 на сто от средното на европейския пазар, за алкохол – 74%.

Най-скъпи са тези стоки във Великобритания – почти двойно спрямо осреднените стойности в Европа.

Отново по данни на Евростат, българите харчат най-голяма част от бюджета си именно за храна. По този показател сме първи в Европа, което би трябвало да означава, че ниските цени спрямо средните за европейския пазар за мнозина у нас са всъщност високи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!