ГЕРБ дадоха брифинг в Централата на партията часове след сформиране на новото служебно правителство. Партията не пропусна да оспори успехите на служебния кабинет.

„Очаквахме да бъдат сменени шестима слаби министри, а слабите останаха. Други трима избягаха от уж великите успехи“, каза Даниел Митов.

От своя страна Тома Биков уточни  имената на шестимата министри, които от ГЕРБ са очаквали да бъдат сменени – министърът на енергетиката Андрей Живков, здравният министър Стойчо Кацаров, министърът на регионалното развитие Виолета Комитова, министърът на туризма Стела Балтова, министърът на културата Велислав Минеков и министърът на отбраната Георги Панайотов.

Вътрешния министър Бойко Рашков също бе разкритикуван от бившата власт

„Вече е безсмислено да искаме оставката на Рашков, който, като председател на предизборния щаб на Румен Радев, няма как да бъде сменен по средата на кампанията. Приемаме оставането на Рашков като знак, че и през тази кампания нашите симпатизанти ще бъдат подложени на натиск от страна на Министерството на вътрешните работи, със старите ченгеджийски похвати“, каза Биков.

По думите му няма данни за незаконно подслушване.

Политическият проект на бившите служебни министри  ще изчегърта партиите на протеста

Относно новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев Биков бе категоричен, че от ГЕРБ-СДС нямат притеснения, защото нямат допирни точки с тях.

„Притесняват се партиите на протеста, които предстои да бъдат изчегъртвани от перзидентската администрация“, заяви Биков.

От ГЕРБ оспориха успехите на служебния кабинет

„Президентът обяви работата на служебния кабинет за изключително успешна. На мен ми се иска някой да ни каже какви успехи точно са постигнали. Пандемията ли спря? Успешна ли беше тяхната ваксинационна кампания? Справиха ли се с бежанската криза? Овладяха ли инфлацията? Построиха ли дори 1 см път“, попита Даниел Митов.

Според него Румен Радев или е станал жертва на собствената си пропаганда, или откровено лъже. И отправи редица критики към управлението на служебния кабинет.

„За тези месеци служебното правителство не се занимаваше с нищо друго, освен с това да се намесва пряко и директно в парламентарните избори, а след това да продължава да работи срещу една конкретна политическа коалиция. Излязоха напълно от предписаните им правомощия. Сега разбираме, че са опитвали да купуват партии. Вчера председателят на „Екогласност” го каза ясно. С това са се занимавали служебни министри и президентската администрация. И понеже Радев твърди, че върху тези хора са щели да се изсипят компромати, сме извадили няколко факта, които са показателни за управлението им: в момента цената на тока у нас е най-висока в Европа, инфлацията е по-високата от средната в ЕС, имаме най-нисък дял от ваксинирани в ЕС. Това са постигнали тези хора до момента”, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

Високата смъртност в България бе един от доводите му

„Осми пореден ден сме първи по смъртност в Европа. Обвиняваха ни как едва ли не навремето не сме се справяли и затова е била висока смъртността. Кацаров си позволяваше да нарича хора от кабинета на ГЕРБ „убийци“. Сега да го попитам той какъв е, след като отново сме първи по смъртност в Европа“, каза Биков.

На брифинга стана ясно още, че ГЕРБ-СДС обсъждат името на кандидата си за президент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук