Румен Порожанов
На снимката: земеделският министър Румен Порожанов

В разгара на скандала със злоупотребите с европейски средства за строене на къщи за гости намесено бе и името на сина на министъра на земеделието и бивш шеф на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов – Антоан.

По информация на разследващия сайт „Биволъ“ Антоан Порожанов е бил одитор в компанията „Делойт“. Това се случва през 2014 година, когато България рискуваше да изгуби 1,65 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заради липсата на Сертифициращ орган.

Тогава три обществени поръчки по избор на одитор, стартирани от бившия земеделски министър Димитър Греков, бяха обявявани за незаконосъобразни. Тогавашният служебен министър на земеделието Васил Грудев проведе процедурата по пряко договаряне, вследствие на която за одитор бе избран „Делойт.“ За одитирането на директните плащания и ПРСР „Делойт“ получи от държавния бюджет над половин милион лева. По същото време Антоан Порожанов е одитор в същата фирма, където е започнал работа през 2012 г., уточняват още от „Биволъ.“

От там допълват, че не е известно докладът на “Делойт”, представен на Европейската комисия през 2015 г., да съдържа данни за масивни нарушения в ПРСР.

Министърът на земеделието Румен порожанов коментира информацията, отричайки че синът му никога не е разпределян в екипа на „Делойт“ и нарече ситуацията „поредната манипулация“.

„Той никога и по никакъв начин не разпределян в одитния екип на „Делойт“, който е проверявал ДФ „Земеделие“. „Делойт“ е световна компания, която проверява банки, фирми. Синът ми няма нищо общо с фирми, които се занимават с консултантска дейност за получаване на средства по земеделски европейски програми. Може да участва в консултирането по други проекти и програми, но категорично не и по земеделски. Не му се бъркам в бизнеса“, каза Порожанов пред БТВ.

Пред Нова телевизия днес Порожанов заяви категорично, че не е пропусната нито една проверка на злоупотреби след подадени сигнали по времето, когато той е бил начело на ДФЗ.

„Имало е проверки, много над изискуемите. За всеки сигнал, който е получен, незабавно се организира проверка. Няма липса на контрол“, категоричен бе министърът.

Остава отворен въпросът как тогава не са установени нарушенията, извършени от вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, срещу когото вече има повдигнати обвинения за злоупотреби с европейски средства при изграждането на къща за гости в Сандански, която никога не е приемала гости. От нея са се възползвали единствено Манолев и семейството му.

Важно е да се отбележи, че в периода 2011-2013 и 2014-2017 г. – точно когато са подписвани договорите за къщите за гости, чиито нарушения се установяват днес, точно Порожанов е директор на Държавен фонд „Земеделие“ – институцията, която одобрява проектите и осъществява контрола за изпълнението им.

Никой обаче не потърси отговорност от настоящия министър за действията му по времето, когато е заемал поста си в ДФЗ. Никой не търси отговорност и от настоящия директор на фонда – Живко Живков. Той до момента не е дал нито едно изявление в публичното пространство, касаещо нарушенията.

Отговорност за „забравен“ свой телефон на сайт за резервации на къщи за гости в село Юндола понесе само вече бившата зам.-директорката на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова. Във вторник тя бе принудена лично от Порожанов да подаде оставка, въпреки че твърди, че няма нищо общо с къщите за гости. По думите на министъра, който цитира обясненията й, Мизова на добри начала искала да помогне на собствениците на туристическия обект да рекламират бизнеса си, съдействала за създаването на сайт за него и после забравила телефона си там.

Припомняме, че според оповестената от Румен Порожанов информация, до момента са проверени 110 къщи за гости, като 32 от тях ще трябва да върнат цялата субсидия, получена от ЕС заради сериозни злоупотреби. Статистиката е шокираща – това означава, че при 30% от проверените къщи за гости у нас целевите субсидии, предназначени за развитие на селските райони са откраднати.

Проверките на всички къщи за гости у нас продължават.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук