Иванка Багдатова - Мизова
На снимката: Иванка Багдатова - Мизова

Бившата зам.-директорка на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Митова, която във вторник следобед беше принудена да подаде оставка след като нейният телефонен номер беше посочен като контакт в сайт за резервации на къща за гости „Тера“ в село Юндола, отрича да има нещо общо с туристическия бизнес на обекта.

Това обяви в интервю за „Дарик“ министърът на земеделието Румен Порожанов. По думите му тя помогнала на собствениците да рекламират бизнеса си, но не участвала в него.

„Тя категорично казва, че няма нищо общо с къщата. Просто е съдействала да се направи сайт и по някаква причина е оставила и своя телефон. Важно е да бъде направена проверка дали тя има съпричастност към тази къща, защото имаше малко печален опит от друга къща за гости, която бе дебатирана“, каза още Порожанов.

Тази версия потвърдиха и собствениците на къщата – кметът на село Юндола Мехмед Местан от ДПС и съпругата му Емине. Двамата казаха, че къщите нямат нищо общо с Мизова. Потвърдиха, че я познават, но не са я виждали от години. Мехмед Местан каза, че едва вчера разбрал и то от журналисти, че Мизова е началник във фонд „Земеделие“.

Припомняме, че във вторник Пороажнов съобщи, че до момента са проверени над 110 къщи за гости и при 32 от тях (или около 30% от случаите) са установени сериозни нередности и сега техните собственици ще трябва да връщат в пълен размер получените от ЕС средства.

Статистиката е силно притеснителна, като се има предвид, че преди да стане министър, Румен Порожанов дълги години беше директор на Държавен фонд „Земеделие“ – органът, кото одобрява подобен вид проекти и е длъжен да осъществява контрол. Срещу него обаче не е инициирана проверка, не е поискана и неговата оставка, макар той да съобщи неведнъж, че не се притеснява, че това може да се случи.

КОЙ ПРАВИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ С ЕВРОПАРИ?

Представители на бранша с къщи за гости междувременно излязоха от сферата на мълчанието. Председателят на Асоциацията на къщите за гости в България Вероника Кънева коментира, че хората, които действително искат да се занимават с този бизнес, нямат достъп до европейско финансиране.

Причината е, че за да бъде получено то, бенефициентът трябва вече да е изградил къщата за гостии тя да влезе в експлоатация. Едва след това част от вложените средства ще му бъдат възвърнати под формата на субсидия.

„За обикновените хора, малкия и среден бизнес това са непосилни суми, защото от една къща за гости месечно може да се изкара не повече от 1000 лв.“, разясни Вероника Кънева.

Другата опция за тези хора е да потърсят кредит от банка. Такива обаче обикновено се отказват заради малките и непостоянни обороти, които реализират къщите за гости.

В крайна сметка се оказва, че хората, за които тези средства на практика са предназначени, не могат да се възползват от тях. Вместо това, те биват открадвани от хора (какъвто е случаят с вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев), които имат пари – дали се знае от къде, предстои да бъде установено – и решават да си направят вила на гърба на всички европейци, тъй като тук става въпрос за европейски средства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук