Днес ще се проведе извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Очаква се да стане ясно каква ще е политическата съдба на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Причината за спешното заседание е скандалът с евтините луксозни апартаменти на членове на партията.

Днес заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се прибира от работно посещение в САЩ. Миналата седмица от Брюксел премиерът Бойко Борисов каза, че ще изчака Цветанов да си дойде, за да говори с него и да уточнят какво точно се е случило с имотните сделки.

Междувременно трима членове на кабинета, които също са се възползвали от промоционалните цени, подадоха оставки. Това са правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

Всички те са се сдобили с имоти в луксозния столичен квартал „Изток”, намиращ се в идеалния център на София, на цени значително по-ниски от пазарните.

Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова заподозря, че Цветан Цветанов „ще си отиде”.

КАКВО ЗНАЕМ ДОТУК?

Припомняме, че за апартамента на Цветан Цветанов се заговори още на 19 март. В сряда прокуратурата започна проверка по случая с луксозното жилище, тъй като стана ясно, че имотът е придобит на 4 пъти по-ниска цена от пазарната.

Ясно е още, че Цветанов се сдобил с 315 квадрата в луксозната сграда през юни миналата година. Апартаментът струва над 380 000 лева или по 627 евро на квадрат, а пазарната цена на квадратен метър в сградата започва от 1800 до 3000 евро/кв.м (а и по принцип имотите в този квартал са изключително скъпи).

Новият апартамент на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината“. Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на буквите“. Зданието се намира в столичния квартал „Изток“, на улица „Латинка“.

Апартаментът е разположен на последния етаж и заема площ от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и предверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта е собственост на Цветанови. Общата площ на недвижимата собственост е малко над 315 кв. м.

За да плати новото си жилище, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разменя със строителя две свои жилища заедно с две паркоместа, на стойност 290 000 лева. Доплаща и 100 000 лева.

Още същия ден двете жилища, които Цветанов използва в бартера, са продадени на

„Всичко, което съм извършил, е напълно законно“, декларира председателят на ПГ на ГЕРБ.

В телевизионно интервю единият от собствениците на фирма „Артекс” – архитект Весела Мирянова обясни, че цената на апартамента за Цветанов е по „лична преценка“.

И добави, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ е оценил както никой друг „мощната енергийна защита“ на сградата на ул.“Латинка“ 8 с вградения в нея 91 псалм и по тази причина е получил преференциални условия за купуването на жилище.

„И след като нашата себестойност е около 500 евро/кв. м, какво ви притеснява, че сме продали на загуба. Да, имам такива апартаменти“, каза Мирянова в отговор на въпрос има ли и друг апартамент в този квартал, който да е по 700 евро/кв.м.

Междувременно стана ясно, че в същата сграда апартаменти на преференциални цени са си купили и правосъдният министър Цецка Цачева и председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов.

На 27 юли Цецка Цачева купува своето жилище. То е съсобствено със сестра й. За 198 кв. м. двете плащат 285 704 лв., което прави по 670 евро на квадратен метър. Към жилището има и 20 кв. м. гараж. Само месец по-рано „Артекс“ продава друг апартамент със същата квадратура, но доста по-висока цена – над 350 хил. лв.

Вежди Рашидов купува двата си имота през фирмата си „Рашидов Пропъртис“. За апартамента от 112 кв. м. плаща 187 432 лв., т.е. цената е по 856 евро за квадратен метър. Сделката е вписана на 26 юли, ден преди тази на Цачева. Втората покупка е през септември. Тогава „Артекс“ продава на „Рашидов пропъртис“ 75 кв.м. апартамент и гараж от 18.2 кв. м. на ул. „Тинтява“ за 140 819 лв. Тук цената е 776 евро на кв. м.

Красимир Първанов се сдобил с луксозния апартамент през есента на 2018 г. от фирма „Артекс“. Той е с площ 150 кв.м. и разполага с два гаража от 50 квадрата. Общата сума на сделката е 240 хиляди лева или това прави по 616 евро на кв.м. Апартаментът е в луксозна кооперация на улица „Тинтява“ в столичния квартал „Изток“, на няколко пресечки от сградите, където недвижими имоти имат Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Ваня Колева закупила апартамент в сградата „Летера“ на изгодна цена. Тя е придобила имота през 2016 г. Миналата седмица пред Колева бе категорична пред „Нова“, че не е ползвала никакви преференции. По думите й тя е закупила имота на пазарна цена, а имотът не е имал „Акт 16“ и апартаментът още не е бил изграден. Апартаментът на Ваня Колева на ул. „Латинка” има площ около 230 квадратни метра и струва общо 665 000 лева, а сделката се финансира с банков кредит. Така сметките показват, че общата цена за квадрат възлиза на около 1300 евро, но брокери посочват, че цените в района са двойни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!