Днес – 13 май стават точно два месеца, откакто в страната ни беше обявено извънредно положение заради разпространението на коронавируса. Заедно с извънредното положение, бе приет и специален закон, с който се ограничиха много права на българските граждани, включително правото на свободно придвижване.

С падането на извънредното положение би трябвало да спре да действа и нарочният закон. Но вчера парламентът промени Закона за здравето и редица други нормативни актове, с които на практика остави голяма част от ограничителните мерки.

Ето кои са те:

  • След края на извънредното положение, Министерският съвет ще има възможността да обявява извънредна епидемична ситуация за страната или за даден регион, по предварително набелязани 8 критерия. Това ще става по предложение на здравния министър и след извършен анализ на главния държавен здравен инспектор.
  • На задължителна изолация ще подлежат всички болни от заразни заболявания. Остава и карантината за доказани контактни на тях лица. Всички хора, които влизат в страната, също ще подлежат на 14-дневна карантина.
  • След 13 май органите на реда ще продължат да глобяват всички нарушители на ограничителните мерки с от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение сумата скача от 1000 до 2000 лева. Остава и санкцията за неспазване на задължителната изолация на болни и доказани контактни на тях лица – 5000 лева. Очаква се санкциите да продължат да бъдат в сила поне още два месеца след изтичането на срока на извънредното положение.
  • От 13 юли хотелите и местата за настаняване отварят, но при стриктно спазване на определени санитарно-хигиенни условия.
  • Днес управляващата коалиция реши да намали ДДС за хотели и ресторанти, но това ще стане през отделен закон.
  • Сред мерките са още държавна субсидия за чартърни полети на български авиокомпании, които возят туристи за страната. Сумата ще бъде в размер на 35 евро на седалка за самолетите над 100 места, а мярката ще продължи да действа в следващите две години.
  • Остават мерките за защита на длъжници – „Още 2 месеца хората, които са загубили работа и не могат да обслужат кредитите си, няма да бъдат заплашени от предсрочна изискуемост на тези кредити и от наказателни лихви”, обясни депутатът от ОП Искрен Веселинов.
  • В следващите месеци остават и социалните мерки, сред които насочената към работодателите мярка 60:40. До 2 месеца неплатен отпуск за тази година пък ще се смятат за трудов стаж.
  • Учебната година ще завърши дистанционно, а изпитите за външно оценяване след IV и X клас няма да се проведат. В началото на следващата учебна година тестовете ще могат да се проведат, за да се измери нивото на учениците.

ДВА МЕСЕЦА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

Късно на 12 март премиерът Бойко Борисов предложи на парламента да обяви извънредно положение. И още на следващия ден Народното събрание единодушно се съгласи.

Впоследствие стана ясно, че първоначалната идея на кабинета е била то да бъде безсрочно, но по настояване на БСП е наложено времево ограничение от 1 месец, а после беше удължено с още 30 дни. България бе и единствената държава, която прие специален закон за мерките по време на извънредното положение.

За това време българското общество премина през няколко фази. Първоначално дойде паниката и презапасяването с храна и стоки от първа необходимост, предпазните маски бяха дефицит, а дезинфектант за ръце се намираше изключително трудно.

Затворени бяха театри, кина, спортни зали и паркове затвориха врати за посетители. Не работеха и ресторантите, кафенетата и хотелите.

Въпреки че в страната ни заболяването на достигна мащабите, както в другите европейски страни, ограничителните мерки останаха едни от най-строгите.

На входовете и изходите на областните градове бяха поставени контролни пунктове, а няколко населени места бяха поставени под пълна карантина.

Работа спря и парламентът под предлог, че в зала се събират много хора, което не отговоря на разпоредбите за спазване на социална дистанция. Преди да се саморазпусне, Народното събрание реши, че всички депутати, министри и президентът няма да взимат заплати, докато трае извънредното положение.

Със затоплянето на времето започна и разхлабването на мерките, които отпадаха една по една, а страната ни започна да се завръща към нормалния си ритъм на живот.

Отвориха парковете, позволиха разходките в планината, а летните градини и терасите на заведенията отново заработиха. При определени условия вече ще могат да функционират кината и театрите.

Врати за посетители, но при определени условия, ще отворят още хотелите и местата за настаняване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!