Сотир Цацаров
На снимката: Новият председател на КПКОНПИ - Сотир Цацаров

Антикорупционната комисия КПКОНПИ за пореден път е осъдена да плати голяма сума пари като обезщетение на хора, срещу които безуспешно е водила дела, вижда се от съдебните регистри, информират от в. „СЕГА”. Сред тях е и Теодора Дренска, депутат от НДСВ в 39-ото и 40-тото Народно събрание.

Делото на Дренска е приключило на първа инстанция, а съдът е наредил да бъде изплатено обезщетение в размер на 37 хиляди лева на Теодора Дренска, мъжа й – Цанко Дренски, както и майка му.

По искане на комисията имуществото на семейството е било блокирано в продължение на 5 години заради дело срещу Дренски, по което в крайна сметка той не е осъден.

По това дело най-голяма част от обезщетението ще получи Теодора Дренска, тъй като според градския съд обвиненията срещу съпруга й и наложените запори са й се отразили както в личен, така и в професионален план.

„При определени професии (магистрати, адвокати, военни и др.) очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите са изключително завишени. За Дренска като народен представител и адвокат незаконното обвинение спрямо съпруга ѝ и наложените обезпечения по късно са имали по-силно негативно отражение върху неимуществената ѝ сфера. Не без значение е и фактът, че запорите са били и медийно отразени“, обяснява съдът.

За Теодора Дренска

Теодора Дренска е народен представител от НДСВ в 39-ото и 40-тото Народно събрание. По време на своята работа в парламента тя става известна като един от двамата най-мълчаливи депутати. През 7-те години, в които е депутат те нито веднъж не взима отношение по нито един закон в парламента. Това сочи изследване на доц. Лилия Методиева от СУ „Св. Климент Охридски“.

През 2009 година първият кабинет на Бойко Борисов спира дипломатически назначения на кабинета на Сергей Станишев, направени през последните дни от мандата му. Сред тях е Теодора Дренска.

За делото срещу Цанко Дренски

Мъжът на Теодора Дренска – Цанко Дренски, е подведен под наказателна отговорност в Окръжен съд – Благоевград заедно с петричките търговци Живко Карадалиев, Лъчезар Петков-Мазния и Георги Стоянов за нелегален внос на рапично масло от Гърция и укриване на ДДС в размер на 800 000 лева. Аферата е разкрита от Регионалното звено „Борба с организираната престъпност“ в Благоевград през лятото на 2006 година. Самият внос пък е извършен през далечната 1998 година.

През 2008 година делото е прекратено.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!