Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов
на снимката: Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започва проверка на сделките за покупка на апартаменти от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева в столичния квартал „Изток“.

От комисията съобщават, че ще бъдат изследвани пазарните цени на имотите, произходът на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страна на Народното събрание.

Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач „Артекс инженеринг“ АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки.

Освен това ще бъде направен анализ на всички сделки за покупко-продажба, осъществени от търговското дружество за периода 2017 – 2019 г. с оглед установяване на цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата, както и кои други са купувачи.

Четиримата собственици, за чиито жилища започва проверката, също ще да дават обяснения.

Комисията ще търси и има ли свързани лица в политически партии и фирмата, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.

Тази сутрин правосъдният министър Цецка Цачева сезира председателя на антикорупционния орган Комисията за противодействие на корупцията, както и главния прокурор на България да бъдат извършени проверки за новия й апартамент.

„Като бъдат проследени средствата, с които е придобит имота и установено има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните ми отношения с фирмата продавач”, посочи Цачева.

Тя изрази готовност да сътрудничи на проверките.

„Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам, нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти, както и ще настоявам резултати от проверката да бъдат публично огласени”, посочи правосъдният министър.

До края на проверките и резултати, Цачева заяви пред медиите, че няма да коментира повече.

Във Велико Търново заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза:

„Няма нищо, от което да се срамувам. Напълно съм убеден, че няма нищо незаконно около моите имоти. Плащанията са направени по банков път, всичко е прозрачно. Сделката е публична, минала е и през агенцията по вписванията. Ако имам нещо да крия – щеше ли всичко да бъде толкова прозрачно. След като проверките срещу мен покажат, че не съм извършил нищо незаконно – ще получа ли извинение”.

И добави:

„Съвсем целенасочено два месеца преди изборите се прави компроматна атака срещу мен. Пределно ясно е, че всичко това ще се използва по време на кампанията. Учуден съм, че във флагман на компроматната война срещу мен се превърна именно президентът Радев”.

Той подчерта, че не е придобил нищо на по-ниска цена.

От Брюксел ситуацията коментира и премиерът Бойко Борисов. В четвъртък пред българските журналисти той каза:

„Много ми е тъжно и гадно, е точната дума, защото обяснение има… Говорих с Цветанов по телефона, той утре отива в Америка, аз чак вечерта или следобяд се връщам, в сряда ще се прибере, ще говоря с тях. Ще говоря още веднъж. Ще събера Изпълнителната комисия. Никак не ми е приятна тази тема. Да, тя е във всички случаи, според тях, законна. Затова ще изчакам кратко време, доколкото знам са сезирани прокуратурата и КОНПИ, да се произнесат. Виждам едни лидери на партии взимат за по 200 лева квадрата, други за по 1200 и са виновни”.

И добави:

„Това че, другите са маскари, нас не ни оправдава. Това че, там като вземеш предприятие, като вземеш апартамент, е нещо нормално и ако се видите и вие самите… Вие не отивате да ги питате тях за това, защото сте свикнали на всякакви корупционни схеми в годините. Всичко, което са правили, нагледали сме се. Въпросът е ГЕРБ прави ли така? И това е тежкият въпрос за мен”.

Днес Борисов също говори пред медиите за случая:

„Ние нашите последствия ще си ги понесем – дали ще е петно, дали ще е белег. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията, за да се бори с корупцията на комунистите вече столетие. И тя, благодарение на българския народ, им нанесе толкова поражения, във всички избори, многократно, колкото никоя друга партия в историята на България”.

КАКВО ЗНАЕМ ДОТУК?

Припомняме, че за апартамента на Цветан Цветанов се заговори още на 19 март. В сряда прокуратурата започна проверка по случая с луксозното жилище, тъй като стана ясно, че имотът е придобит на 4 пъти по-ниска цена от пазарната.

Ясно е още, че Цветанов се сдобил с 315 квадрата в луксозната сграда през юни миналата година. Апартаментът струва над 380 000 лева или по 627 евро на квадрат, а пазарната цена на квадратен метър в сградата започва от 1800 до 3000 евро/кв.м (а и по принцип имотите в този квартал са изключително скъпи).

източник: Артекс

Новият апартамент на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината“. Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на буквите“. Зданието се намира в столичния квартал „Изток“, на улица „Латинка“.

Апартаментът е разположен на последния етаж и заема площ от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и предверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта е собственост на Цветанови. Общата площ на недвижимата собственост е малко над 315 кв. м.

За да плати новото си жилище, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разменя със строителя две свои жилища заедно с две паркоместа, на стойност 290 000 лева. Доплаща и 100 000 лева.

сграда
източник: Артекс

Още същия ден двете жилища, които Цветанов използва в бартера, са продадени на бивш негов подчинен – Симеон Велков.

„От нищо не се притеснявам“, каза в четвъртък бившият вътрешен министър в отговор на въпрос за предстоящата прокурорска проверка.

„Аз съм изряден български гражданин, най-лесно беше сега да се скрия и да не ви обърна никакво внимание“, обясни той на журналистите.

И добави:

„Всичко, което съм извършил, е напълно законно“, декларира той.

Той повтори, че не вижда проблем с цената на новото си жилище, защото е заменил два апартамента в същия район и е доплатил 100 000 лева за допълнителните 50 квадрата.

В телевизионно интервю единият от собствениците на фирма „Артекс” – архитект Весела Мирянова обясни, че цената на апартамента за Цветанов е по „лична преценка“.

сграда
източник: Артекс

И добави, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ е оценил както никой друг „мощната енергийна защита“ на сградата на ул.“Латинка“ 8 с вградения в нея 91 псалм и по тази причина е получил преференциални условия за купуването на жилище.

По думите й Цветанов заменил „два негови стари апартамента с много луксозно обзавеждане получава един нов апартамент, но на шпакловка и замазка“.

„И след като нашата себестойност е около 500 евро/кв. м, какво ви притеснява, че сме продали на загуба. Да, имам такива апартаменти“, каза Мирянова в отговор на въпрос има ли и друг апартамент в този квартал, който да е по 700 евро/кв.м.

Междувременно стана ясно, че в същата сграда апартаменти на преференциални цени са си купили и правосъдният министър Цецка Цачева и председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов.

На 27 юли Цецка Цачева купува своето жилище. То е съсобствено със сестра й. За 198 кв. м. двете плащат 285 704 лв., което прави по 670 евро на квадратен метър. Към жилището има и 20 кв. м. гараж. Само месец по-рано „Артекс“ продава друг апартамент със същата квадратура, но доста по-висока цена – над 350 хил. лв.

„Подписала съм през 2017-та предварителен договор за строителство и продажба на имот, когато той беше на изкоп. Правила съм съответни вноски, които са описани по нотариалния акт до покриване стойността на имота в груб строеж. Фирмата прояви разбиране да ме изчака, за мога да продам друг имот. Мога да ви кажа, че е четирицифрена сума в евро. Нямам категорично никакъв конфликт на интереси, тъй като моята работа никога и по никакъв начин не е била свързана с работата на дружеството. Няма никаква връзка, че с г-н Цветанов сме клиенти на тази фирма, сега разбирам, в сравнително близко време”, каза правосъдният министър Цецка Цачева.

Вежди Рашидов купува двата си имота през фирмата си „Рашидов Пропъртис“. За апартамента от 112 кв. м. плаща 187 432 лв., т.е. цената е по 856 евро за квадратен метър. Сделката е вписана на 26 юли, ден преди тази на Цачева. Втората покупка е през септември. Тогава „Артекс“ продава на „Рашидов пропъртис“ 75 кв.м. апартамент и гараж от 18.2 кв. м. на ул. „Тинтява“ за 140 819 лв. Тук цената е 776 евро на кв. м.

„Смятам, че договарянето на 860 евро на квадрат никак не е малко за сделка във фаза „чертеж и основи“. Не е почтено да се обсъждат, без да има каквито и да е доказателства за нарушения, свободните пазарни договаряния“, казва Вежди Рашидов.

Той допълни, че сделката е изрядна, парите му са спечелени честно, а данъците – платени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук