Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов разясни новите стандарти за месните храни, предложени от неговото ведомство.
„За да се нарича един продукт „кренвирш“, той трябва да съдържа поне 75% месо. До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по- добро качество на продуктите”, съобщи пред БТВ министърът.
Той добави:
„Покрай темата за двойния стандарт на храните направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри. От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването именно на подобни стандарти”.
Според Румен Порожанов анализирано е законодателството в други държави, което също е ново.
„Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица, други месни продукти”, добави той.
Ресорният министър добави, че новата наредба трябва да бъде съгласувана с Европейската комисия.
Според него продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина.
До месец ще влезе в сила и забраната млекопреработвателните предприятия да използват палмово масло.
Сега това е възможно като има разграничение в наименованията и сиренето и кашкавалът с вложено растително масло се обявяват като „имитиращи продукти“.
Занапред обаче преработвателите ще трябва да изберат дали ще произвеждат автентични млечни продукти или имитиращи и няма да могат да прилагат и двете технологии едно и също предприятие.
„Избралите да влагат растително масло няма да се наричат „млекопреработвателни предприятия“, каза Порожанов.
Министерството на земеделието води преговори с големите търговски вериги по проблема с вносните храни, които са с различен състав от тези в Западна Европа, но се продават по-скъпо в България, съобщи още Порожанов.