Митрофанова. Снимка: БТА

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин ще бъде привикан в министерството на външните работи на Русия във връзка с изгонването от България на свещеници от Руската православна църква (РПЦ). Това заяви днес посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова в ефира на руската телевизия „Россия-24“, предаде ТАСС.

„Разбира се, ще има някакви действия. Преди всичко ще бъде извикан посланикът, ще има определен разговор с него“, казва Митрофанова, коментирайки въпроса за възможни дипломатически ответни мерки от страна на Русия във връзка с експулсирането на представители на РПЦ от България.

В същото време тя отбелязва, че „никой няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква в Москва“. „Ние не сме варвари“, добавя Митрофанова, намеквайки, че ние сме варварите.

Трябва да отбележим обаче, че ако български свещеници в Москва извършват дейности, нарушаващи националната сигурност на Русия, не се и съмняваме, че ще бъдат изритани и това е най-малкото, което ще им се случи. Така че неизгонването им оттам вероятно е свързано с факта, че те се занимават с църковната си дейност, а не мътят главите на местни миряни с политпросвета.

Решението за експулсирането на един руски и двама беларуски свещеници е на ДАНС, заяви премиерът Николай Денков. И подчерта, че кабинетът няма общо с изгонването на тримата.

Той уточни, че има издаден доклад на ДАНС и крайното решение всъщност е на агенцията за национална сигурност, която има право да експулсира. Денков не отрече, че се е запознал с доклада, но потрети, че няма отношение към крайното решение:

Има доклад на ДАНС, който показва, че те извършват действия, които не съответстват на техния статут в България. Както знаете, единият е руски гражданин, двамата са граждани на Беларус, така че по доклада на ДАНС всъщност е извършена тази процедура. Действията са въпрос на секретен доклад. Аз само се запознах с него. Нямам пряко отношение към вземането на това решение. Решението е на ДАНС“, заяви премиерът.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Харвърските идиоти са по прости от украйнските нацисти .политическия боклук са идиоти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук