Източник: Getty Images

Едва ли в момента можете да видите някого в супермаркета, който да не носи ръкавици за еднократна употреба.  Предполага се, че така можете да се предпазите от контакт с потенциално замърсени с коронавирус повърхности – в действителност обаче по този начин можете да се окажете изложени на дори по-голям риск. От FITBOOK обясняват защо.

Експертите по-скоро не биха препоръчали да носите ръкавици, докато пазарувате. Включително общо практикуващ лекар от Бремерверде, Долна Саксония, доктор Марк Ханефелд, който публикува аргументите си в Twitter.

Медицинските ръкавици са порести, т.е. са пропускливи и стават още по-пропускливи, ако се използват в ежедневието. Хората, които носят медицински ръкавици – а това всъщност е препоръчително само за специализиран персонал, за да се избегне контактът с „по-големи замърсители“, като например телесни течности – трябва да дезинфекцират ръцете си преди и след поставянето им.

Ханефелд казва още: „Топлата, влажна среда, която се създава под ръкавицата е изключително благоприятна за разпространението на вируси и бактерии. Това означава, че ако хората не дезинфекцират ръцете си след свалянето на ръкавиците, те ще бъдат по-мръсни, отколкото, ако са без ръкавици. “

В допълнение, вирусът се разпространява по-добре чрез пластмаса, отколкото чрез кожата. Поради това Ханефелд нарича носенето на гумени ръкавици в Twitter „хигиенична грешка“.

Тази оценка съвпада с тази на  Институтът Робърт Кох. На техния уебсайт се посочва, че патогените на SARS-CoV-2 могат да се възпроизвеждат върху пластмасови повърхности до шест дни след първия контакт.

От голямо значение за хигиената е и как ще свалите ръкавиците. Правилният начин е при свалянето да ги обърнете наобратно, така че мръсната страна да е от вътрешната страна. В противен случай пренасянето на патогени от ръкавицата по кожата е изключително лесно.

Според вирусолога на Charité проф. Кристиан Дростен, не трябва да се страхуваме от заразяване чрез потенциално замърсени повърхности, покупки или пари в брой. В подкаста „Corona Update“ на NDR той признава, че няма окончателна информация за начина на заразяване. Но се предполага, че „тези вируси се предават главно по въздушно-капков път. „. Следователно носенето на ръкавици или недокосването на предмети  е далеч по-маловажно от добрата защита на дихателните пътища.

Институтът Робърт Кох също подчертава, че коронавирусът е респираторен патоген, т.е. такъв, който се предава главно чрез дихателните пътища.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук