Чехия руската ваксина

Създателите на ваксината “Спутник V” поискаха извинение от Eвропейската агенция по лекарствата, заради изявлението, че одобрението на “Спутник V” е „руска рулетка“.

Преди дни председателят на борда на директорите на агенцията Криста Виртумер-Хохе направи това сравнение в телевизионно интервю и призова страните от ЕС да изчакат одобрението от европейския регулатор.

„Нейните коментари повдигат сериозни въпроси относно възможната политическа намеса в процеса на изследване. Подобни изказвания за „руска рулетка“ са неподходящи и подкопават доверието в агенцията и самия процес на проверка“, написаха създателите на ваксината в Туитър профила на “Спутник V”.

На 4 март Eвропейската агенция по лекарствата обяви началото на процедурата за одобрението на “Спутник V”. Ден по-късно ЕК позволи страните-членки да купуват препарата, но ако сами отговарят за последиците.

Унгария и Словакия вече одобриха използването на “Спутник V” самостоятелно. Чехия и Австрия са в процес на преговори с Москва. Позицията на врокомисаря за вътрешния пазар и услугите Тиери Бретон директно заяви, че Русия няма капацитета за производство на ваксини.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!