бензиностанция, гориво

Отстъпката за гориво остава. Тя ще е от 25 стотинки на литър. Шофьорите в България ще могат да натискат педала на газта спокойно и след Нова година. Разбира се, че трябва да го правят разумно и в рамките на закона. Радостната новина съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов. И даде съвет: хората първо да питат в бензиностанциите предлагат ли я, после да зареждат.

Той нееднократно е казвал, че мярката трябва да бъде прекратена, защото не е социално справедлива. В предаването „Защо, господин министър?“ дори я нарече „лобистка“.

„Разликата е, че тя вече ще се финансира от свръхпечалбата на „Лукойл“, а не от държавния бюджет“, уточни министърът в ефира на bTV. И напомни, че „Лукойл“ вече внесе 90 милиона лева авансов данък.

Компенсацията за гориво влезе в сила в началото на юли. И сега ще продължи да важи за зареждане на леки автомобили, категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица. Те трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката. Друго условие е видът гориво да е с най-ниската цена от вида си. Няма ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията.

„Работим в бъдеще тази мярка да е насочена към най-уязвимите групи – хората с по-ниски доходи, и към

мерки за компенсации за обществен транспорт,

но те още не са изработени“, заяви Стоянов.

По думите му те поетпано ще се въвеждат от края на януари. Идеята е да са насочени към хора с доходи до 1000 лева на месец. Те вероятно ще получават документ от общината и ще избират от пакета от мерки, сред които ще са пътуване с намаление с обещствения транспрот и БДЖ.

Днес депутатите ще разглеждат законопроекти на ГЕРБ, свързани със съхранението на енергия и намаляване на цените на горивата.

Делян Добрев от ГЕРБ поиска да се включи разглеждане на Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. Предложението беше прието с 118 гласа „за“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук