Времето на Европа

В понеделник на страницата на ДЕБАТИ.бг беше публикувана последната, 12 част, от проекта „Времето на Европа”, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет. В него основната тема на дебат е съобщението на Европейската комисия от 27-и май, което се казва „Следващо поколение ЕС”.

Целта на проекта беше да предизвика дискусия между различни експерти по отношение на теми, важни за бъдещето на Европейския съюз и европейската общност.  В рамките на седемте седмици, в които ДЕБАТИ.бг публикува видеата, бяха обсъдени темите за на европейските фондове, за ефективността на предприетите мерки, за зелената енергия, за културата в рамките на ЕС, за предприемачеството и икономическите перспективи на Съюза.

В 12-те диалога участваха Бойко Василев, Марин Лесенски, Йорданка Фандъкова, Малина Едрева, Моника Панайотова, Калин Манолов, Кузман Илиев, Владимир Сиркаров, доц. Георги Лозанов, Кузман Илиев, Владимир Сиркаров, доц. Георги Лозанов, проф. Александър Кьосев, Александър Кашъмов, доц.д-р Татяна Томова, Любов Панайотова, Юлияна Николова, Борис Станимиров, Иван Н. Иванов, доц. Красен Станчев, Петър Ганев, Радосвет Радев, Иван Нейков, проф. Нели Огнянова, Мария Юрукова.

В разговорите се откроиха опасностите, които може да крие Планът за възстановяване на Европа, какви ще са последствията за бизнеса, за хората, за обществото ни. Посочиха се многократно и невероятните възможности, които тази програма ни предоставя в един период на тежка криза. В почти всички дебати обаче присъстваше и идеята за това, че независимо от всичко, ще се справим заедно, но не само като икономически съюз, а като едно общество с общи ценности и идеи за бъдещето си.

Едно е ясно – несъмнено мненията по въпроса с възстановителната програма на ЕС са много и различни, а ползотворният дебат е този, който ни помага да обменим идеи, да разберем другата гледна точка, да преосмислим своята и чрез разговор да достигнем до това, което е най-добро за нас като общество и нашето бъдеще в рамките на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук