Николай Денков

Ако правителство не се сменяше на 15 септември, а два или три месеца по-рано или по-късно, вероятно щях да бъда с Кирил Петков и Асен Василев. Това каза служебният министър на образованието проф. Николай Денков пред БНТ. Той обясни, че ангажиментът му към просветното министерство е важен.

„При положение, че през последните 3 месеца подготвяме тази система, организираме я по различен начин, слагаме един много труден механизъм, при който да се следи във всяко едно училище какво се случва, за мен беше некоректно да напусна системата, да сложим нов човек, който не познава как работи системата и да се опитаме да я подкараме на 15 септември“, каза той.

Министърът повтори, че отговорността му в момента е към образователната система и задачата му е да минимизира, доколкото е възможно, следващата вълна в системата без да се затварят училищата.

Проф. Денков заяви, че познава Кирил Петков и Асен Василев от години и по време на служебното правителство те са показали, че искат промяна, а и знаят как да я направят.

Възхищавам се на тяхната смелост да влязат надълбоко в корупционните схеми.

Денков добави, че добре разбира казаното от Кирил Петков, че с десни средства могат да се извършат леви политики.

„Те го показаха на практика. Ако спреш кражбите, ако имаш правилните хора, които да събират данъците, митата и т.н. – ти имаш средства, за да подкрепиш образование, пенсионери наука. Това те показаха, че може да се случва и това искат да направят в бъдеще. НС можеше да свърши част от тази работа, на за съжаление не можаха да сглобят партиите. Тяхната идея сега е вероятно да сглобят парламент, който да започне да върши тези неща“, каза служебният министър.

Професорът каза, че няма представа дали зад партията на Петков и Василев стои президентът Румен Радев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!