Българското правителство формулира ясна цел: успешно европредседателство на България. Но не виждаме нито визия, нито политически приоритети. Остава впечатлението, че е важно просто да избутаме председателството, за да не се изложим.

Анализ на Сергей Станишев, евродепутат и председател на ПЕС, за липсата на българска визия и на подготовка за Председателство на Съвета на ЕС, доклад пред заседанието на 49-ия конгрес на БСП

ГЕРБ пропусна шанса да даде нова национална кауза на България. Да превърне председателството в общо национално усилие, с което да постигне обединение и национално съгласие. За съжаление ще пропуснем този „прозорец от възможности“, а неуспехът на председателството ще е кражба на бъдеще от всеки български гражданин.

Днешният момент е исторически за Европа. Води се важният разговор за преформатирането и за промяна на функционирането на ЕС. Всеки месец, дори буквално всеки ден се взимат важни решения, които чертаят бъдещето на всеки от нас за десетилетия напред.

България ще поеме Председателството на Съвета на ЕС в сложен политически контекст – предстои дискусията по предложените от ЕК сценарии и произтичащите от тях политики и документи; преговорите по Брекзит; евентуално начало на дебатите по Многогодишната финансова рамка и бъдещето на кохезионната политика; перспективата пред Западните Балкани; липсата на солидарност между страните-членки по отношение на бежанците и мигрантите. И всичко това на фона на задаващите се евроизбори през 2019 г.

Има една известна поговорка:  Някои градят бъдещето, а други чакат да им се случи. Такъв документ – с визия за Европа и с политически приоритети за председателството трябваше да представи българският премиер. Вместо това, усилията на кабинета се сведоха до ремонти, транспорт и претапициране на хотели, съпроводени с множество съпътстващи скандали.

Не се проведе същностен разговор за Председателството, а във външнополитически план не беше излъчена авторитетна позиция и приоритети. От поведението и заявленията на правителството се остава с тягостното впечатление, че българското Председателство се свежда до кетъринг, логистика и няколко срещи в София.

За сравнение – всички в ЕС говореха колко успешно ще бъде Естонското Председателство още преди то да е започнало, защото интегритетът и целенасоченото усилие на естонското правителство позволиха на Естония да посочи ясни и изпълними приоритети, които са от полза на всички държави-членки.

У нас бе пропусната  възможност за реална дискусия по перспективите на България в ЕС, за отстояване на националните ни позиции, основани на широко обществено-политическо и експертно съгласие и подкрепа. Затова днес БСП дава политическата визия и се позиционира като партията на европейското бъдеще на България.

Опонентите ни се опитват да ни изтласкат от терена на европейската идея, представяйки партията като ретроградна и антиевропейска, но БСП има историческа роля и неоспорим принос за членството на България в ЕС. Затова и днес наша отговорност е да бъдем мотора на дискусията, която поставя страната ни в ядрото на един обединен и силен ЕС. Ако оставим на управляващите, България ще бъде изтикана в периферията. Кои трябва да са приоритетите?

Политическата визия на социалистите има 10 приоритета: запазване и развитие на Европейския социален модел; присъединяване на България към Шенгенското пространство; финансова стабилност и Пътна карта за приемането на страната в Еврозоната; равноправно участие на България в европейската отбрана и сигурност; многогодишна финансова рамка, която да гарантира запазване на кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика като размер и като принципи на безвъзмездно финансиране; европейска перспектива пред Западните Балкани; Черно море и Дунав – регион на сигурност и сътрудничество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!