газ цената
на снимката: Председателят на КЕВР Иван Иванов

Между 1 и 3% поевтиняване на топлоенергията ще обсъжда Комисията за енергийно и водно регулиране.

Разчетите на енергийния регулатор са направени при възможността цените на природния газ паднат с около 7 на сто от същата дата.

Очаква се обаче понижението на синьото гориво от следващия месец да е с малко повече.

Към момента се предвижда топлоенергията в София да поевтинее с около 3 процента.

За Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Разград намалението се очаква да е с 2 на сто. С процент по-евтино може да струва топлоенергията във Варна и Пловдив.

Окончателно решение за цените на газа и топлоенергията ще бъде взето на 1 май.

Въпреки желанията на топлофикационните дружества за увеличение на цените, регулаторът обеща цената на парното да не се вдига.

На 22 април Комисията за енергийно и водни регулиране започна извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради ценообразуването на сметките на потребителите месец март 2020 г., съобщиха от енергийния регулатор. Причината е, че в сметките на софиянци за парно и топла вода няма да бъде регистрирано понижаването на цената на природния газ от над 40%, което правителството е договорило с „Газпром”. Клиентите на дружеството се оплакаха, че сметките им са завишени. Отговорът на „Топлофикация” не закъсня. От там напомниха, че през този март средната температура е била с над два градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година. Дружеството повтори, че новата цена топлинната енергия, утвърдена от КЕВР, е влязла в сила от 1 април 2020г. и е с 26,5% по-ниска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!