проф. Кантарджиев орден
На снимката: Проф.Тодор Кантарджиев

Управителният съвет на Български лекарски съюз предлага проф. д-р Тодор Кaнтарджиев за орден „Стара планина“. Мотивите са „изключителните му постижения и безценен принос в областта на науката и медицината“ и по-конкретно борбата с пандемията от COVID-19, съобщиха от съсловната организация.

Номинацията идва дни след като самият професор беше освободен от поста си на шеф на Националния център за заразни и паразитни болести от новия служебен министър на здравеопазването – д-р Стойчо Кацаров. Въпреки че аргументите бяха – достигане до пенсионна възраст, рокадата предизвика остро недоволство сред колегите му и дори обвинения за реваншизъм.

Интересно е обаче, че защитниците му, както и представителите на БЛС, не отчитат факта, че в последните седмици България беше на първо място по смъртност и последна по темпове на ваксинация в целия Европейски съюз.

Някои от причините, според разкрития на новия министър, че доскоро е липсвал единен протокол при личните лекари за лекуване на заболяването, както и стриктна организация за приоритетно ваксиниране на възрастните хора. В някои периоди дори липсваха ваксини; а през единната система се предлагаше само един вид, въпреки заложените опции за избор. Личните лекари не бяха активно включени в процеса. Съществуваха и други „пробойни“, които разклатиха и без това крехката здравна система.

Управлението на кризата с пандемията в България през 2020-та беше поверено на Национален оперативен щаб, в който членуваше именно проф. Кантарджиев. Малко след започване на работа на новия служебен кабинет, щабът беше разпуснат – действиe, което също предизвика полярни реакции.

Точно този факт се „сблъсква“ с конкретните мотиви на БЛС, изложени в предложението до президента.

В тях се изтъква именно приноса на професора в борбата с COVID-19 и за овладяването на пандемията у нас. Според БЛС успехът се дължи до голяма степен „на неговите решения, разумни съвети и навременни действия, както и откритието на британския вариант на коронавируса на наша територия“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!