Иван Шишков
На снимката: Иван Шишков

Възстановено е строителството на първите три участъка на автомагистрала „Хемус“. До края на месеца ще бъде пуснат участъкът между пътен възел „Буховци“ и „Белокопитово“, заяви днес служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на инспекция на участък 3 от автомагистрала „Хемус“.

В нея участваха също заместник-министър Захари Христов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Иво Иванов и изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД инж. Иван Станчев, предаде БТА.

Заявката идва на фона на завишенията в инхаус процедурите, установени от Агенцията за държавна финансова инспекция в едни от последните дни на кабинета „Петков“. Само в една инхаус процедура по договор на Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистралиагистрали“ ЕАД за строежа на автомагистрала „Хемус“ беше установено завишение от 18 073 247 лева. Вижте повече.

Отделно от установеното завишение, са и сериозните съмнения за кражби от парите за „Хемус“. По думите на бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков милионите левове от строежа на „Хемус“ са били изнесени в чували от страната. Според него за това са знаели и фирмите, и тогавашните управляващи. Вижте повече.

По думите на министъра вече е направено плащане за големите инфраструктурни обекти. „Извадихме тези инфраструктурни обекти от икономическата кома, в която бяха изпаднали. За съжаление, в това време, в което се е строяло с много по-бавни темпове, специално в този лот е имало проекти като изменения в проектната документация, които е трябвало да бъдат направени и одобрени. Сега, когато разплащаме обекта и може да бъде продължен, се оказва, че тези изменения още не са готови“, посочи Шишков.

Той добави, че при няколко от мостовите съоръжения се е стигнало до извода, че трябва да бъде променен проектът по-удачно спрямо съществуващия терен.

По думите му магистрала „Хемус“ на практика свършва до участък 3 с решението за строеж. „До тук свършва истинското строителство на „Хемус“, на двеста – триста метра след нас започва този хаос, който ние намерихме в бъдещото строителство на автомагистралата – незаконното строителство на 4-ти, 5-и лот и истинската строителна илюзия на 7-и и 8-и лот, където няма и трасе“, посочи Шишков.

Той заяви още, че приключва отчуждаването на имоти в 4-ти и 5-и лот.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук