Начало България „Властта говори! Открито”: Атанас Пеканов отговаря на въпроси на гражданите (ВИДЕО)

„Властта говори! Открито”: Атанас Пеканов отговаря на въпроси на гражданите (ВИДЕО)


Във фейсбук страницата на Министерския съвет стартира рубриката „Властта говори! Открито“. В нея членове на правителството отговарят на въпроси на граждани и медии, зададени по време на излъчването или предварително на фейсбук страницата на Министерския съвет.

Тази седмица в рубриката „Властта говори! Открито“ участва заместник-министърът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Въпросите към него бяха задавани, както по време на живото излъчване, така и предварително публикувани в коментарите под видео анонса на вицепремиера на страницата на правителството в социалната мрежа.

Европейските средства не трябва да се фокусират в един регион

„Не трябва европейските средства, които са за сближаване, да подпомагат дивергенцията в страната – да се фокусират в един регион“, посочи Пеканов.

„В Националния план за възстановяване и устойчивост имаше такъв елемент. Специално за София бяха отделени 560 млн. лева, да, може би от 12,6 млрд. лева те не изглеждат толкова много, но всъщност са много, защото това е единственият град, за който имаше отделени специално такива средства за два проекта, другите програми са за цялата страна“, коментира министърът.

„Ние намалихме един от тях, имахме желание да намалим и другия, но след силна и доста разгорещена дискусия с госпожа Фандъкова, която каза, че няма възможност да финансира своя собствен проект за метрото, той остана, но другият проект беше намален с 200 млн. лева“, каза Пеканов.

„Трябва да правим дори обратното. Да преразпределяме към остатъка от страната, особено в Северна България“, заяви вицепремиерът. Той отбеляза, че кратките срокове за работа по последната версия на плана не са позволи да бъдат анализирани нуждите на отделните градове – в транспорта или други сфери, защото това би забавило подготовката на му.

„Но смятам, че именно в тази посока трябва да вървим и такива са индикациите, които получавам от ЕК, каза вицепремиерът. Той уточни, че е било посочено, че по Оперативна програма „Транспорт“ не може да се развива само метрото в София. „Трябва да се развива транспорт и в другите градове, което смятам, че е правилно“, заяви вицепремиерът.

Липсата на парламент застрашава Плана за възстановяване и устойчивост

„Водя дискусия с политическите групи на какво са готови за Плана за възстановяване. Не е добре да направим нещо, което няма да се случи. За сектор Култура са отделени 80 млн. Зелена зона и дигитализация това са секторите, за които са отделени най-много средства. Ще търсим хорозонтални програми за културата. В момента икономиката е на етап на възстановяване. Сега през лятото средствата не са толкова нужни, но през есента ще са необходими. Тук е моят апел към парламентарните групи е те да мислят за плана. Липсата на парламент може да застраши и плана. Реформите трябва да започват да се случват в края на тази година. За мен е важно народните представители да знаят, че това ще застраши тези първи плащания“, заяви Пеканов за Плана за възстановяване и устойчивост.

Въвеждането на еврото ще повиши доверието в икономиката

„Темата за еврото е много важна. Това е трудна тема и хората имат много трудни мнения. От въвеждането на еврото ще има позитиви и негативи. Нашата валута така или иначе е вързаната към еврото, защото сме във валутен борд. Сред позитивите с влизането в еврото ще се повиши доверието в нашата икономика. Ще имаме още едно ниво на банков надзор. Не трябва да си представяме, че ще забогатеем веднага. Също така има и рискове. Рискът от инфлация – в Източна Европа цените не са поскъпнали от държавите, които са приели еврото. Голяма част от страните приемат еврото в процес на рецесия, отколкото в период на бум. Това става, ако се справяме много добре икономически. Най-големият риск ще е за най-уязвимите групи – по-възрастните, в по-отдалечените места. Ще трябва да има информационна кампания и по-строг контрол. Ние в момента правим техническите стъпки, че когато се случва това в бъдещето, ще го направим по най-добрия начин“, заяви Пеканов относно еврото.

Припомняме, че рубриката „Властта говори! Открито” стартира в края на юли. До момента в нея вече се включиха министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на културата Велислав Минеков. Целта е да се даде гласност на темите и проблемите, които вълнуват хората в най-голяма степен.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!