Министър-председателят Бойко Борисов вярва на шефа на т. нар. антикорупционна комисия Пламен Георгиев, но не и на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това стана ясно от интервю в БТВ.

По думите му Антикорупцията е свършила много работа – над 2 млрд. лева са били конфискувани или запорирани. По отношение на председателя на ВКС премиерът отсече, че му няма доверие, понеже той се изявявал като политическо лице.

Припомняме, че имената и на Георгиев, и на Панов бяха замесени в скандала с евтините апартаменти. След призив на Борисов Георгиев излезе в отпуск. За него има данни, че не е декларирал част от имуществото си и част от доходите, с които го е закупил.

За Лозан Панов се появи информация в някои медии, че е купил имот в столичен квартал на цена много по-ниска от пазарната. В последствие обаче се оказа, че имотът е закупен от съпругата му и то преди те да се познават. А цената е толкова ниска, защото Елисавета Панова е продала право за строеж на „Артекс”.

„ГОСПОД, АКО СЛЕЗЕ, КАКВО ЛИ И НА НЕГО ЩЕ МУ ИЗМИСЛИМ”

Министър-председателят коментира посещението на папа Франциск и реакциите в обществото след него. Борисов категорично отхвърли обвиненията на БСП, че визитата е била предизборен трик.

„Ако те за предизборна кампания считат посещението на папата, силно ме надценяват“, каза премиерът.

По думите му идването на главата на Римокатолическата църква у нас е световно събитие и „изчиства негативен образ, който България е имала”.

Говори за мостовете и свързаността. Изрично каза да се строят мостове, пътища, тази свързаност. Това е културната ни свързаност, образователната ни свързаност. Отправи призив да се отнасяме добре с мигрантите. Няма добър човек, който на бягащия от война или от природно бедствие да не му даде подслон. Сега, представете си, навън има ураган и някой дойде тук, ние да не го подслониме ли!? Нелегалната емиграция е друго“, каза Борисов.

Министър-председателят обаче заяви категорично, че не е имал разговор на четири очи с папата, в който светият отец да е призовал България да отвори границите си за мигрантите.

Борисов определи слуховете за тайни послания като „измама, внушение и гадост”.

„Щом и на папата намираме кусур в България, просто не знам Господ, ако слезе, какво ли и на него ще му измислим“, каза премиерът.

ИЗМАМИТЕ С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА

Бойко Борисов заяви категорично, че земеделският министър Румен Порожанов е готов да си подаде оставката, ако тя му бъде поискана, но към момента не вижда причина да прави това. Изказването си премиерът направи по повод измамите с европейски средства и продължаващите проверки на всички къщи за гости у нас.

Припомняме, че в периода, когато са извършвани злоупотребите, Румен Порожанов беше директор на Държавен фонд „Земеделие” – органът, който одобрява проектите и е длъжен да осъществява контрол.

МОНИТРИНГЪТ ЩЕ ОТПАДНЕ?

Министър –председателят разкритикува еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова, която изрази мнение, че мониторинговият механизъм за България няма да отпадне.

„Ние имаме точно ясно разписано какво се иска от нас, всичко това ще бъде изпълнено в следващите дни в парламента, нямам колебания“, заяви премиерът по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка.

ГОЛЯМ ИНВЕСТИТОР „ОГЛЕЖДА ТЕРЕН” У НАС

Бордът на директорите на няколко от най-големите компании в Европа е бил в България през последните дни, като делегацията е огледала от въздуха площадката, където се обмисля многомилиардна инвестиция, каза още министър-председателят.

„Тези, които дойдоха с частен самолет, искаха да облетят целия район, където вероятно би била инвестицията им – да видят съседите, да видят комуникациите, да видят града”, обясни Борисов.

Той не каза кое е името на инвеститора, но е известно, че „Фолксваген” търси ново място, където да произвежда модели на „Шкода” и „Сеат”. Конкурират се България, Турция, Сърбия и Румъния, като според последните неофициални информации първите две страни са с най-големи шансове.

ОСТРИ ИЗКАЗВАНИЯ ПО АДРЕС НА СТЕФАН ТАФРОВ

Министър-председателят премина към остри политически изказвания по адрес на „един посланик в ООН”.

„И сега прави изказвания по мой адрес!… Имаше един посладиник в ООН – като знам 5, 6, 7 години как клечеше, как се молеше да стои там – в Ню Йорк! Просто толкова двулични хора! Молят се бе, молят се да стоят там на заплaти: „Ама, моля ти се! Ма ти си най- готиният бе, ти си толкова голям“. Викам, аз знам кой съм – ти кажи какво искаш…“ Този се сетих, че го видях…“

В момента бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров е втори в листата на „Демократична България” за европейските избори.

БЕЗ ОСТАВКА И ОТПУСК

На призивите на БСП да излезе в отпуск по време на предизборната кампания, Борисов отговори, че не мисли да го прави и отрече обиколките му из страната и отпусканите от Министерския съвет средства да имат предизборна цел.

Министър-председателят заяви и, че няма да подава оставка при никакви основания след изборите, макар да правеше по-различни изказвания до скоро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!