Стефан Янев
На снимката: Стефан Янев

Компенсацията за бизнеса ще бъде в размер на 110 лв. за мегаватчас. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лв. за мегаватчас, която според фирмите е крайно недостатъчна. Помощта ще се отпуска автоматично, въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия. Това обяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет.

„Взехме решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа енергия. Право на държавната помощ ще имат над 630 хил. небитови крайни клиенти“.

„В рамките на 5 дни започваме да сключваме договорите, а първите компенсации се очакват с първите следващи фактури за електрическа енергия, които са от 1 до 15 число на месец ноември“, заяви министърът на енергетиката Андрей Живков.

Янев: Готов съм да поема отговорността

Служебният премиер се извини за рязко въведените противопандемични мерки. Освен това бе категоричен, че локдаун няма да има.

„Аз съм готов да понеса отговорността, както всеки един от членовете на служебния кабинет. Въпросът е дали всеки един от нас може да носи отговорност за своя живот и живота на ближния. Затова ви призовавам за търпение, солидарност и съпричастност, за да може най-бързо да се върнем към нормалността“.

„Въведените COVID мерки не са самоцел – направихме необходимото да ги отложим до последния възможен момент“, каза той.

„Това, което предприемаме като временна мярка, е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата“, обясни Янев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!